Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > ČEZ: vláda oznámila cenový strop na elektřinu a zemní plyn

ČEZ: vláda oznámila cenový strop na elektřinu a zemní plyn

13.9.2022 08:55, BAACEZ

Vláda včera ve večerních hodinách rozhodla o cenovém stropu na silovou elektřinu a zemní plyn pro maloodběratele (domácnosti, živnostníky, malé firmy apod.) a veřejný sektor (kraje, obce, instituce nabízející veřejné služby apod.) ve výši 6 Kč, resp. 3 Kč za kWh včetně DPH. Konkrétně pro elektřinu to znamená 6000 Kč/MWh, bez DPH je to cca 4959 Kč/MWh. V přepočtu do eur se jedná o částku bez DPH ve výši cca 200 EUR/MWh. Náklady na státní rozpočet vláda odhaduje ve výši cca 130 mld. Kč. To znamená, a to považujeme z hlediska ČEZu za důležité, že stát bude rozdíl mezi cenovým stropem a tržní cenou energetickým společnostem kompenzovat. Cenový strop výše uvedených energií by dle vyjádření vlády měl platit od letošního listopadu. Řešení pro průmysl bude představeno ve středu.

Na druhou stranu včera na tiskové konferenci zároveň zaznělo, že vláda má připraveno zavedení mimořádné daně, kterým by se výše uvedené výdaje částečně kompenzovaly. Jako další zdroje krytí ministr financí Zbyněk Stanjura uvedl maximální vytěžení zisků z firem, ve kterých má stát vliv (to znamená i dividendy z ČEZu) nebo příjmy z prodeje emisních povolenek.

Rozhodnutí o zavedení mimořádné daně (v éteru se již delší čas hovoří, že je v plánu ji uvalit na energetické společnosti, banky, rafinerie a distributory pohonných hmot) nicméně ještě vláda odkládá na dnešek, resp. středu. Chce si totiž počkat na vyjádření Evropské komise (která by měla rovněž oznámit konkrétnější kroky ohledně regulace energetiky) a podle toho pak reagovat. Je podle našeho názoru možné, že pokud by Evropská komise nakonec oznámila cenový limit u elektřiny ve výši 200 EUR/MWh (to znamená, to co by energetické firmy prodávaly nad 200 EUR/MWh by musely odvádět do nějakého společného fondu, ze kterého by se pak hradily kompenzace spotřebitelům), pak by mimořádné zdanění pro tuzemské energetické firmy nemuselo být ani zavedeno.

Shrneme-li, včera představený model regulace energetiky nevypadá z hlediska ČEZu nijak dramaticky, působí neutrálně. Za prvé, zavedení cenového stropu by mělo být ČEZu kompenzováno, za druhé, otázka mimořádného zdanění zůstává ještě otevřená právě s ohledem na možné celoevropské řešení.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5833325,94767
USD23,0931824,37482
GBP28,7161430,30986
CHF25,4162126,82679
PLN5,663685,97802

Kompletní informace zde