Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Téma regulace energetiky bude nadále rezonovat, v tomto týdnu mohou být známy konkrétnější záměry

Téma regulace energetiky bude nadále rezonovat, v tomto týdnu mohou být známy konkrétnější záměry

12.9.2022 09:05, BAACEZ

Tento týden bude energetika opět patřit mezi důležitá témata. Mohou již padnout jak ze strany Evropské komise, tak české vlády konkrétní řešení týkající se regulace. To znamená zastropování cen elektřiny a zavedení mimořádného zdanění. O víkendu na půdě EU jednali ministři jednotlivých zemí odpovědní za energetiku. Výsledkem jednání byly obecnější závěry: snaha zastropovat ceny elektřiny z levnějších zdrojů (jádro, OZE, uhlí), případně ceny zemního plynu; podpora likvidity energetických společností, tak aby měly dostatek hotovosti na zajišťování svých obchodů na energetických burzách; a zaměřit se na snížení spotřeby elektřiny ve špičkách.

V tomto týdnu se tak pravděpodobně budou dané záležitosti více konkretizovat. Mezi záměry české vlády (jak uvedl o víkendu v ČT ministr financí Zbyněk Stanjura) patří: zastropování cen pro průmysl na úrovni 200 EUR/MWh – tuto cenovou úroveň jsme již dříve hodnotili jako neutrální pro budoucí hospodaření ČEZu, resp. tato cena je v podstatě v souladu s naší dosavadní prognózou ziskovosti ČEZu a nepůsobila by negativně do hospodaření společnosti.

Rizika vnímáme ohledně snah zastropovat ceny elektřiny pro koncové zákazníky (tedy pro domácnosti) a pro veřejný sektor, resp. veřejné služby. Zde konkrétní cenový strop zatím nepadl, hovoří se o výrobních nákladech plus přiměřený zisk. O kompenzacích pro energetické firmy přitom ministr financí neuvažuje. Vedle toho Stanjura bude prosazovat zavedení mimořádné daně.

Víkendová vyjádření z tuzemské politické scény ohledně plánů na regulaci energetiky zatím znamenají mnoho otazníků, vnáší do celé záležitosti nejistoty a zatím je hodnotíme z hlediska ČEZu spíše negativně.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5823525,94665
USD23,0036624,28034
GBP28,6898730,28213
CHF25,2970226,70098
PLN5,680425,99568

Kompletní informace zde