Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Premiér Fiala volá po zastropování cen energií, chce řešení na úrovni EU

Premiér Fiala volá po zastropování cen energií, chce řešení na úrovni EU

29.8.2022 08:02, BAACEZ

Premiér Petr Fiala ve svém pátečním podvečerním televizním vystoupení vyjádřil záměr zastropovat ceny energií, tzn. elektřiny, potažmo zemního plynu. Reagoval tak na další extrémní vývoj cen elektřiny a plynu z posledních dvou týdnů. Zároveň dodal, že systém regulace cen energií by měl vzejít z celoevropského jednání, měl by být přijat na celounijní bázi, a nikoliv pouze na té národní, což by bylo dle jeho slov velmi složité prosadit. Je proto připraven na toto téma vyvolat na půdě EU co nejdříve diskusi (mimochodem dnes je v Praze na programu schůzka mezi premiérem Fialou a německým kancléřem Olafem Scholzem, na které by tato problematika mohla být eventuelně již konzultována).

Zároveň zmínil, že vláda bude chtít usilovat o transformaci ČEZu, resp. o získání plné kontroly nad výrobními aktivy této energetické společnosti. Podle Fialy kabinet v blízké budoucnosti představí varianty řešení týkající se restrukturalizace ČEZu.

Jakékoli snahy o regulaci cen v energetickém sektoru vnímáme jako negativní zprávu pro akcie ČEZ. Podle našeho názoru sice nelze vyloučit, že případné zastropování cen by bylo posléze energetikám nějakým způsobem kompenzováno, nicméně snahy o regulaci vytvářejí pro energetické firmy nejistoty a rizika.

Na druhou stranu z premiérových slov je patrné, že záměr vlády transformovat ČEZ v kontextu aktuálního bezprecedentního vývoje na energetických trzích zesílil a může být snaha tento proces urychlit. Tento fakt naopak vidíme jako podporu pro akcie ČEZ. Páteční vyjádření premiéra Fialy tak vnímáme smíšeně, celkově však může v dnešním obchodování vyvolat spíše nervozitu.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4928425,85216
USD22,8586824,12732
GBP28,5507330,13527
CHF25,0177726,40623
PLN5,662715,97699

Kompletní informace zde