Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Šéf americké banky JPMorgan Dimon stále varuje před hrozícím „ekonomickým hurikánem“

Šéf americké banky JPMorgan Dimon stále varuje před hrozícím „ekonomickým hurikánem“

2.6.2022 12:01

Výkonný ředitel největší americké banky JPMorgan Chase Jamie Dimon uvedl, že kupní síla amerických spotřebitelů potrvá ještě šest až devět měsíců, avšak varoval před hrozícím „ekonomickým hurikánem“.

CEO Jamie Dimon varoval, že ekonomika čelí nejistotě, částečně také díky bezprecedentním stimulům. Včera pak uvedl, že hrozí „ekonomický hurikán“. Válka na Ukrajině má neustálý vliv na komoditní trhy a cenu ropy by mohla vyhnat nad hranici 150 USD za barel. „Ten hurikán postupuje od zdola přímo naším směrem. Jen nevíme, jestli je to menší bouře či superbouře Sandy.“

Dimon říká, že nedávný pokles úspor Američanů nezměnil jeho názor na to, že vládní stimuly z doby pandemie stále plní peněženky spotřebitelů. Výši dosud neutracených prostředků odhadl na zhruba 2 biliony dolarů.

„Tato fiskální stimulace je stále v kapsách spotřebitelů. Utrácejí ji,“ řekl na středeční konferenci investorů.

Spotřeba amerických domácností se zvýšila v dubnu počtvrté za sebou, tvorba úspor však podle dat z minulého týdne dosáhla čtrnáctiletého minima. To vyvolalo obavy, že k udržení kroku s inflací američtí spotřebitelé začali využívat úspory. Podle Jamieho Dimona jsou však data silně zkreslena dopady inflace a změnou vzorců spotřeby v oblasti zboží a služeb. Nízkopříjmové domácnosti mohou však představovat problém, uznal.

Zákazníci JPMorgan, z nichž představuje velké množství zámožnější klientela, podle dubnového vyjádření JPMorgan utráceli více za cestování a stravování. Dimon řekl, že díky silnému trhu práce a vyšším mzdám by mohl tento trend pokračovat.

 

Zdroj: Wall Street Journal


Michal Fric, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde