Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Dividenda Colt CZ Group v roce 2022

Dividenda Colt CZ Group v roce 2022

24.5.2022 17:39, BAACZGCE

Podrobné informace o dividendě Colt CZ Group (dříve Česká zbrojovka Group).

Dividenda Colt CZ Group v roce 2022

Představenstvo Colt CZ Group navrhlo výplatu dividendy v hrubé výši 25 Kč na akcii.

Nyní ji musí schválit valná hromada, která se bude konat mimo zasedání. Akcionáři mohou hlasovat do 26. května 2022.

Datum výplaty bylo určeno na 29. června 2022.

V případě, že chcete dividendu obdržet, je potřeba akcie Colt CZ Group koupit nejpozději v den, který předchází datu tzv. ex-date, prvního obchodního dne, kdy se akcie obchodují bez nároku na dividendu. Podrobnější vysvětlení termínů spojených s výplatou dividendy naleznete ve třetím dílu našeho seriálu Dividendový expres.

Ex-date připadá na 1. června pro pražskou burzu a na 3. června pro burzu RM-SYSTÉM.

Dividenda bude vyplacena bezhotovostně na účet prostřednictvím Komerční banky.

Aktualizace (1. 7. 2022)

Dividenda bude fyzickým osobám s trvalým pobytem v ČR vyplacena bezhotovostně na základě žádosti Komerční bance. Tato žádost (pdf) může být podána buď na pobočkách KB, nebo písemně s ověřeným podpisem.

Komerční banka také investorům nabízí nastavení trvalé výplaty dividend u všech akcií, u kterých vystupuje jako výplatní agent. Tuto žádost (pdf) je opět možné podat na pobočkách KB nebo písemně s ověřeným podpisem.

 

Komentář analytika Fio banky

„Před vstupem společnosti na burzu management naznačoval vyplácet na dividendách minimálně třetinu čistého zisku. V loňském roce Colt CZ Group (dále Colt CZG) naplnil očekávání a vyplatil dividendu 7,50 Kč na akcii, což odpovídalo 36 % čistého zisku za rok 2020. Na počátku letošního roku však management společnosti překvapil navýšením dividendového výplatního poměru na cca 72 % a navrhovanou dividendou ve výši 25 Kč. To překonalo naše odhady, resp. tržní očekávání posazené do rozmezí 11 – 14 Kč.

Management společnosti zatím konkrétně nekomunikoval nový směr dividendové politiky, resp. nepotvrdil realizaci cca 70% výplatního poměru i pro budoucí období. Pouze naznačil, že touto otázkou se bude zabývat a že zřejmě bude muset dojít k určitému přeformulování dividendové politiky.

Letošní navrhovaná dividenda a rovněž příznivý výhled letošního hospodaření však leccos naznačuje ohledně budoucího dividendového vývoje. Vyznívá optimisticky a překonává naše původní vyhlídky jak v základním, tak optimističtějším scénáři. Již v našich původních odhadech jsme naznačovali, že vzhledem k nízkému zadlužení, a tedy silné likvidní pozici, by měl mít Colt CZG prostor realizovat progresivnější dividendovou politiku s výplatním poměrem poblíž 50 %. To nám indikovalo v roce 2023 dividendu v blízkosti 20 Kč na akcii.

Lepší než očekávaný letošní výhled EBITDA zisku v rozmezí 3000 – 3300 mil. Kč podle našich aktuálních odhadů může znamenat čistý zisk kolem 1600 mil. Kč (nárůst z loňských 1161 mil. Kč). Při úvahách o budoucí dividendě je sice potřeba brát v potaz i pokračující akviziční apetit, nicméně příznivá úroveň zadlužení v rozmezí 1 – 1,5x EBITDA by nemusela výrazněji omezovat manévrovací prostor pro dividendovou politiku. Domníváme se, že dosažení výplatního poměru v intervalu 50 – 70 % je v příštím roce reálné, což by naznačovalo dividendu minimálně ve stejné výši jako letos, resp. její posun do blízkosti 30 až 34 Kč na akcii (cca 5,4% dividendový výnos),“ uvedl analytik Fio banky Jan Raška.

Dividendová historie

Společnost Colt CZ Group vstoupila na pražskou burzu v září roku 2020 (dříve Česká zbrojovka Group, ke změně názvu společnosti došlo letos v dubnu), dividendy však vyplácela i dříve jako soukromá společnost. V roce 2021 vyplatila první dividendu jako veřejně obchodovaná společnost ve výši 7,5 Kč na akcii.

Další informace o dividendách

Více informací o dividendách českých společností naleznete v našem přehledu, obecné informace o dividendách v seriálu Dividendový expres.

Sledujte nás na Twitteru

V nejbližší době se můžete těšit na další články o dividendách, sledujte proto náš twitterový účet @Fio_investice.

 

Zdroj: Colt CZ Group

 


Libor Král, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde