Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Akcie České zbrojovky výrazně posilují i dnes, srovnání s konkurencí značí jejich nadhodnocenost

Akcie České zbrojovky výrazně posilují i dnes, srovnání s konkurencí značí jejich nadhodnocenost

1.3.2022 15:54, BAACZGCE

Akcie České zbrojovky (CZG), pod vlivem válečného konfliktu na Ukrajině, resp. aktuálního sentimentu na trzích, kdy investoři v těchto dnech více preferují zbrojařský sektor, posilují o 8,5 % a dostávají se na historická maxima 616 Kč. Navazují na včerejší 11% růst a překonávají tak maximum z loňského září, kdy dosahovaly úrovně 604 Kč.

Akcie CZG se nyní obchodují na cca 9,5násobku námi očekávané letošní EV/EBITDA, resp. v blízkosti 9,1x EV/EBITDA 2022 očekávané trhem. To je výrazně více oproti blízkému americkému konkurentu Sturm Ruger, jenž se obchoduje na 6,2x, resp. tržnímu mediánu pohybujícímu se na 5x. I v rámci relativního srovnání vůči velkým, globálním zbrojařským firmám, které vyrábí daleko širší zbrojní sortiment než Česká zbrojovka a jsou z dlouhodobého hlediska oceněny výše oproti menším společnostem, akcie CZG aktuálně vnímáme jako nadhodnocené. Např. německý zbrojař Rheinmetall se dnes obchoduje za 7,3x letošní očekávané EV/EBITDA, švédský výrobce vojenských letadel a zbrojních systémů Saab se nachází rovněž na 7,3x či akcie britského zbrojního gigantu BAE Systems jsou poblíž 9,1násobku. Na to, že akcie CZG jsou momentálně relativně drahé ukazuje i loňská akvizice amerického Coltu, která byla Českou zbrojovkou realizována za cca 5 – 6x EV/EBITDA. Titul aktuálně výrazně přestřeluje i naší cílovou cenu 476 Kč.

Jak uvádíme výše, nynější výrazné růsty akcií CZG z posledních dvou dnů jsou dány výhradně vyhrocenou geopolitickou situací a globálním sentimentem na kapitálových trzích. Současná situace na Ukrajině v tuto chvíli podle našeho názoru nemá bezprostřední dopad do hospodaření České zbrojovky. Samotná společnost doposud ani nevydala žádnou tiskovou zprávu ohledně aktuálního dění.

Obecně je situace taková, že česká vláda zatím ze svých skladových zásob vyslala na Ukrajinu dodávku zbraní a munice za 188 mil. Kč, resp. blíže nespecifikovaného vojenského materiálu za 400 mil. Kč. I kdyby pak vláda, resp. ministerstvo obrany posléze doplňovalo své sklady, tak by se CZG jakožto výrobce ručních palných zbraní mohla dle našeho názoru z nějaké části podílet jen na první dodávce za 188 mil. Kč. To není vzhledem k celkové výkonnosti CZG, jejíž tržby za letošní rok odhadujeme poblíž 13000 mil. Kč, nic zásadního a významného.

Podle vyjádření Jiřího Hynka, ředitele Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu, pro Českou televizi, resp. Hospodářské noviny, jsou tuzemské zbrojařské firmy schopny okamžitě začít dodávat na Ukrajinu. Nicméně jednalo by se o dodávky ze skladových zásob, a to na úkor ostatních zákazníků. Jinými slovy, za předpokladu, že ostatní zákazníci, pro které byly původně dodávky vojenského zboží určeny, budou souhlasit s jejich přesměrováním na Ukrajinu a budou akceptovat pozdější dodání. A to se podle Hynka aktuálně děje, a proto mohou tuzemští zbrojaři nyní operativně zareagovat a případně posílat vojenskou techniku na Ukrajinu. Avšak aspekt dodání na úkor jiných zákazníků, resp. faktor limitovaných výrobních kapacit značí prakticky nulový bezprostřední dopad do hospodaření CZG.

Z delšího pohledu je patrné, že konflikt na Ukrajině bude vytvářet globální tlak na zvyšování výdajů na obranu, zejména pak v EU, která v tomto směru je poddimenzovaná. Promtně v tomto směru zareagovalo Německo, které již oznámilo výraznější navýšení zbrojního rozpočtu s tím, že chce co nejrychleji navýšit své výdaje na obranu na požadovanou hranici 2 % HDP z nynějších 1,5 %. To celkově z delší perspektivy vytváří stabilní podpůrný faktor pro poptávku po zbraních v segmentu ozbrojených složek. My v našich dosavadních projekcích hospodaření CZG počítáme v dalších letech s pozitivním trendem ziskovosti, resp. tržeb. V letošním roce, zejména pod vlivem loňské akvizice Coltu, prozatím předpokládáme EBITDA zisk na úrovni 2605 mil. Kč (tržní očekávání jsou posazené zřejmě o něco výše, zmíněný násobek EV/EBITDA indikuje rozmezí 2700 – 2800 mil. Kč). To by znamenalo nárůst, když za loňský rok management společnosti dle listopadového upřesnění očekává horní hranu rozpětí 1990 – 2190 mil. Kč. V letech 2023 a 2024 pak prozatím v našich výhledech predikujeme postupný nárůst provozní ziskovosti přes hranici 2800 mil. Kč, resp. 2900 mil. Kč, když loňská akvizice Coltu skýtá potenciál výrazněji se prosazovat ve veřejných tendrech, tedy v atraktivním segmentu ozbrojených složek.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde