Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Realitní developer CTP reportoval více než dvojnásobný zisk za 3Q

Realitní developer CTP reportoval více než dvojnásobný zisk za 3Q

17.11.2021 17:21, BAACTP

Středoevropský developer průmyslových parků CTP reportoval výsledky za 3Q 2021 a potvrdil celoroční plán zisku na akcii.

Výsledky za 3Q

Čistý příjem z nájmu ve 3Q meziročně posílil o 19 % na 79,6 mil. EUR. Čisté přecenění nemovitostí vzrostlo o 156 % na 119,6 mil. EUR a čistý zisk vzrostl meziročně o 114 % na 129,5 mil. EUR. Očištěný zisk na akcii (dle standardů EPRA) vzrostl o 117 % na 0,13 EUR.

Za prvních devět měsíců roku čistý příjem z nájmu vzrostl o 18 % na 239,9 mil. EUR, čisté přecenění o 200 % na 265,2 mil. EUR a čistý zisk o 92 % na 317,8 mil. EUR.

Příjem z nájemného a zisk dle jednotlivých zemí

Příjem z nájemného a zisk dle jednotlivých zemí

Anualizovaný příjem z nájemného mezikvartálně vzrostl o 7,1 % na 407 mil. EUR.

Hrubá pronajímatelná plocha ve 3Q mezikvartálně vzrostla z 6,6 mil. metrů čtverečních na 7,1 metrů čtverečních. CTP na konci roku přepokládá přesažení hranice 7,7 mil. metrů čtverečních, což je o 200 tis. než dříve předpokládáno. Volné pozemky vzrostly o 1,6 mil. na 16,3 mil. metrů čtverečních.

Vývoj hrubé pronajímatelné plochy CTP v roce 2021 (levý graf) a výstavby a podílu již pronajaté plochy (pravý graf)

Vývoj hrubé pronajímatelné plochy CTP v roce 2021 (levý graf) a výstavby a podílu již pronajaté plochy (pravý graf)

Tržní podíl společnosti na klíčových trzích (ČR, Rumunsko, Maďarsko a Slovensko) mezikvartálně vzrostl z 24,9 % na 25,4 %.

„CTP ve třetím čtvrtletí pokračovalo rychlým tempem, když bylo dále podpořeno posilujícím fundamentem logistického trhu. To je jasně znatelné v našich silných finančních výsledcích za 3Q. Od našeho vstupu na amsterdamský trh Euronext v březnu máme nakročeno k významnému překročení jednoho z našich cílů deklarovaných během IPO a nyní očekáváme, že hranici 10 mil. metrů čtverečních hrubé pronajímatelné plochy překonáme již v příštím roce – o 12 měsíců dříve oproti původním plánům,“ řekl výkonný ředitel Remon Vos.

„Investovali jsme do najmutí nových lidí napříč společností, čímž jsme posílili náš tým. To doplňuje rozšířenou plochu volných pozemků, zrychlený developerský program a větší investiční portfolio, které jsme letos strategicky rozšířili o 408 tis. metrů čtverečních logistických nemovitostí napříč pěti zeměmi. Výnosnost výstavby zůstala [během tohoto roku] nad naším 10 % cílem na 11,1 %, čemuž se žádný z našich hlavních konkurentů ani neblíží. CTP míří kupředu a věřím, že to nejlepší je stále před námi,“ dodal Vos.

Celoroční výhled

Tržní podmínky podle společnosti zůstávají příznivé, když růst nájemného a pokles nájemních výnosů akceleruje na všech jádrových trzích společnosti, což povede k pozitivnímu přecenění portfolia společnosti, jak již společnost uvedla v říjnu.

Společnost potvrzuje cíl celoročního očištěného zisku dle metodiky EPRA kolem 0,5 EUR na akcii.

„Portfolio společnost s prvotřídními, vysoce udržitelnými aktivy by i nadále mělo těžit z fundamentálních posunů, které probíhají na logistickém a distribučním realitním trhu, a také z přístupu společnosti k optimalizaci portfolia. Společnost má významné množství připravovaných projektů a pozemků. Všechny tyto faktory dohromady s vysoce kvalitní a loajální zákaznickou bází a jejím rozšiřujícím se talentovaným a dedikovaným týmem staví CTP do dobré pozice, aby realizovala svou jasně stanovenou strategii a úspěšně přinést atraktivní, udržitelné výnosy všem zainteresovaným stranám,“ uvádí dále společnost.

Plánovaná akvizice Deutsche Industrie

Navrhovaná akvizice Deutsche Industrie REIT-AG by měla přinést 1,6 mil. metrů čtverečních pronajímatelné plochy, 59 mil. EUR anualizovaného příjmu z nájemného a na ziskovosti se pozitivně projevit po plánovaném dokončení v první polovině roku 2022.

„Významným bodem roku 2022 pro CTP jasně bude integrace Deutsche Industrie do našeho portfolia a provozu […]. Vstup CTP na německý trh je postaven na zralém portfoliu se správou aktiv přinášející přidanou hodnotu a potenciálem rozvoje. [Akvizice] přináší strategickou hodnotu a je realizována za výrazně nižší cenu oproti reprodukčním nákladům, což nám poskytne okamžitou škálu v Německu a poskytne solidní můstek mezi našimi jádrovými trhy ve střední a východní Evropě a novými příležitostmi napříč západní Evropou,“ řekl finanční ředitel Richard Wilkinson.

Akcie CTP

Akcie CTP na amsterdamské burze ztrácí 2,1 % na 18,45 EUR. Pod tickerem BAACTP se s nimi obchoduje také na pražské burze, kde se dnes vzhledem ke státnímu svátku neobchoduje. U příležitosti jejího IPO jsme přinesli představení společnosti.

Zdroj: CTP


Jan Tománek, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6504626,01854
USD22,8294924,09651
GBP28,7939830,39202
CHF25,1982626,59674
PLN5,705526,02218

Kompletní informace zde