Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Česká bankovní asociace zveřejnila aktualizovanou makroekonomickou prognózu pro tuzemskou ekonomiku

Česká bankovní asociace zveřejnila aktualizovanou makroekonomickou prognózu pro tuzemskou ekonomiku

11.11.2021 16:33

Česká bankovní asociace (ČBA) dnes snížila výhled pro růst tuzemské ekonomiky. Učinila tak prostřednictvím aktualizované makroekonomické prognózy, která vzniká jako mediánový konsensus prognóz osmi tuzemských bank.

Snížení očekávání pro růst české ekonomiky v roce 2021

Prognóza uvedla snížené očekávání pro růst české ekonomiky za rok 2021 na 2,6 % ze srpnového odhadu ve výši 3,4 %. Příčinou jsou pokračující problémy v subdodavatelských řetězcích, rostoucí inflace i nižší než očekávaný růst za 3Q. Prognóza tak pro poslední čtvrtletí odhaduje stagnaci, přičemž některé odhady předpokládají i mírný propad ekonomiky.

„Oživování světové ekonomiky v druhé polovině letošního roku bylo stále citelně ovlivněno narušenými odběratelskými vztahy a nedostatkem materiálů. Tyto problémy sice mírně ustupují, budou však patrně přetrvávat i v první polovině příštího roku. K tomu se přidává energetická krize, která nepříznivě dopadne jak na řadu firem, tak spotřebu domácností,“ vyjádřil se k prognóze hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler.

Výhled na rok 2022

Směrem dolů byl upraven také odhad pro rok 2022, a to z 4,5 % na 3,9 %. Alespoň do jisté míry by měly problémy v subdodavatelských řetězcích. Růst by měl být tažen investiční aktivitou, u které je předpokládáno zrychlení oproti roku 2021. Prognózy se liší v odhadech spotřeby domácností v roce 2022. Některé očekávají rozpouštění nahromaděných úspor a návrat spotřeby k před pandemické úrovni, jiné předpokládají zpomalení spotřeby v důsledku vyšší inflace a obecného zvýšení zadlužení domácností, které ve spojení s vyššími úrokovými sazbami bude řadě domácností ubírat část příjmu na spotřebu.

Významnou bariérou růstu firem zůstává i nadále přehřátý trh práce, ačkoli je tento problém v současnosti zastíněn nedostatkem materiálu. V příštím roce by se letošní míra nezaměstnanosti 3,8 % měla snížit na 3,4 %. V letošním roce se očekává zvýšení mezd a platů o 5,8 %, růst se očekává i v příštím roce. Podpořen bude mimo jiné 6,6% zvýšením minimální mzdy a spojených zaručených mezd. Prognóza přesto uvádí, že v roce 2022 nejspíš dojde k mírnému poklesu reálné mzdy kvůli rychlejší inflaci a přetrvávajícím ekonomickým nejistotám.

"Trh práce se, pandemii navzdory, poměrně rychle navrátil k svému inflačnímu působení. Přispívá k tomu i relativně vysoký podíl zahraničních pracovníků, po nichž bude sílit poptávka od našich regionálních sousedů. U nich se totiž bude v následujících letech demografická situace zhoršovat rychleji než u nás. Navíc se zdá, že se problémy v auto průmyslu negativně nepromítají do poptávky po práci v jiných sektorech,“ komentuje situaci Seidler.

Inflace by měla v příštím roce překonat 5% hranici a bude nejvyšší od roku 2008. Prognóza se však ohledně odhadu inflace netají nejistotou, která mimo jiné pramení také z možné reakce vlády na současný mimořádný nárůst cen energií. To by ovšem nemělo změnit trajektorii nárůstu úrokových sazeb České národní banky v následujících měsících. Základní úroková sazba by se koncem letošního roku měla pohybovat na úrovni 3,25 %. Koruna by navzdory tomu měla v příštím roce posílit jen mírně.

Prognóza uvádí také očekávaný vývoj deficitu vládního rozpočtu či korporátních úvěrů. Kompletní makroekonomická prognóza ČBA je i s prezentací dostupná zde.

Zdroj: ČBA


Matěj Švanda, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde