Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Facebook ztrácí přízeň mladých uživatelů, ukazují interní dokumenty zveřejněné bývalou zaměstnankyní

Facebook ztrácí přízeň mladých uživatelů, ukazují interní dokumenty zveřejněné bývalou zaměstnankyní

25.10.2021 16:05, FB*, BAAFB

Popularita Facebooku u náctiletých a mladých dospělých klesá, vyplývá z interních dokumentů zveřejněných bývalou zaměstnankyní společnosti Francis Haugen. Dle jejího vyjádření Facebook tyto trendy dostatečně nereflektuje ve svých výsledcích a zkresluje tak informace pro investory a reklamní inzerenty.

Trendy z uniklých interních dokumentů značí klesající popularitu u mladých uživatelů

Zahraniční média publikovala vnitřní informace společnosti Facebook, které byly zveřejněny prostřednictvím bývalé zaměstnankyně sociální sítě Frances Haugen. Dokumenty dle Haugen pochází z březnového výzkumu, který si nechal zpracovat jeden z vrcholných manažerů Facebooku Chris Cox. Report zahrnoval řadu grafů a tabulek, které ukazovaly na nepříznivý a zároveň akcelerující trend, a to že Facebook ztrácí přízeň u mladších uživatelů.

Hlavní varovné signály vycházející z výzkumu se dají shrnout následovně:

  • Mladí lidé tráví na sociální síti méně času
  • Klesá počet registrací u náctiletých
  • Mnoho nových účtů jsou duplikáty a nikoli účty nových uživatelů
  • Uživatelé napříč věkovými kategoriemi vytváří méně příspěvků

Zaměstnanci navzdory detailnímu výzkumu stále zcela nerozumí příčinám těchto trendů ani důvodu neúčinnosti produktových změn, které měly tyto trendy obrátit, shrnuje Bloomberg.

Jeden z uniklých grafů ukazuje, že čas strávený na platformě u amerických náctiletých k březnu roku 2021 meziročně klesl o 16 %, mladí dospělí na sociální síti tráví v průměru o 5 % méně. Pokles je registrován u obzvláště u náctiletých, ale také u mladých dospělých také u ukazatele sledující počet zaslaných zpráv na platformě. Zdroj: Bloomberg

Jeden z uniklých grafů ukazuje, že čas strávený na platformě u amerických náctiletých k březnu roku 2021 meziročně klesl o 16 %, mladí dospělí na sociální síti tráví v průměru o 5 % méně. Pokles je registrován u obzvláště u náctiletých, ale také u mladých dospělých také u ukazatele sledující počet zaslaných zpráv na platformě. Zdroj: Bloomberg

Další grafy kromě již výše zmíněných trendů ukazují, že mladí lidé se na Facebook registrují až v pozdějším věku, než tomu bylo v minulosti. Většina lidí narozených před rokem 2000 si vytvořila facebookový účet do věku 19 či 20 let. U lidí narozených později Facebook neočekává, že se v průměru k sociální síti připojí později, do věku 24 či 25 let, pokud se ovšem vůbec kdy registrují.

„U mladých lidí registrujeme problém sdílení. Ke sdílení denních a životních momentů si vybírají jiné aplikace,“ uvádí jeden z interních reportů z počátku roku 2021.

Facebook zkresluje informace pro investory, říká bývalá zaměstnankyně

Haugen také zmínila dokumenty, které mají ukazovat, že mnoho profilů na Facebooku a Instagramu jsou sekundární účty patřící stejným osobám, což pro reklamní inzerenty vytváří nepřesné představy o celkovém objemu registrovaných uživatelů.

Úbytek zájmu mladých lidí představuje hrozbu pro reklamní výnosy Facebooku, které pokrývají 23,7 % globálního trhu digitální reklamy. Ačkoli Facebook na téma klesající popularity mezi mladistvými již roky činí výzkumy, veřejně se o těchto problémech nevyjadřuje, uvádí Bloomberg. Naopak je maskuje celkovými obchodními úspěchy z posledních let, kdy čtvrtletní výnosy dosahují téměř 30 mld. USD a společnost dosahuje tržní kapitalizace blížící se 1 bilionu USD.

Navenek je tak úbytek mladých lidí na platformě neviditelný. Facebook ve svých reportech nedělí zveřejněná data na věkové skupiny a vyhýbá se otázkám analytiků z Wall Street směřujícím k tomuto tématu.

Tento nesoulad je základem formální stížnosti, kterou Haugen podala k Americké Komisi pro kontrolu cenných papírů (SEC). V jejích argumentech zní, že Facebook již léta zkresluje klíčové ukazatele pro investory a inzerenty tím, že ukazuje celkový růst bez uvedení detailnějších dat poukazujících na zpomalení u klíčových demografických skupin.

Vyjádření mluvčího společnosti

„Naše produkty jsou stále široce používány teenagery, ale čelíme tvrdé konkurenci od spoelčností jako Snapchat či TikTok,“ vyjádřil se k problému mluvčí společnosti Joe Osborne. Dále uvedl: „Všechny společnosti provozující sociální sítě chtějí mít popularitu u náctiletých. Nejsme jiní. Proto nadále budujeme nové produkty a funkce, které jsou zábavné a pomáhají náctiletým, jejich kamarádům a rodinám zůstat spojeni.“

Osborne také bránil společnost před obviněním, že data pro investory jsou zkreslená. Dle Osborna jsou podstatné informace o výzvách, kterým Facebook čelí, obsažena v dokumentech zveřejněných pro SEC. „Facebook si je jistý, že investorům ve svých dokumentech dává veškeré informace, které potřebují k učinění informovaných rozhodnutí,“ uvedl Osborne.

 

Akcie Facebook na NASDAQ rostou o 0,055 % na 324,79 USD. Na burze RM-SYSTÉM (ticker BAAFB) se obchodují beze změny na 8 000,00 Kč.

Zdroj: Bloomberg


Matěj Švanda, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,6018123,85619
GBP28,6986330,29137
CHF25,3967526,80625
PLN5,679205,99440

Kompletní informace zde