Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Makroekonomický výhled: Nezpomalující inflace, rostoucí ceny realit v USA, Béžová kniha

Makroekonomický výhled: Nezpomalující inflace, rostoucí ceny realit v USA, Béžová kniha

19.10.2021 17:10

Tento týden přinese množství dat z USA i Evropy. Sledována budou data z amerického realitního trhu, kde rostoucí ceny vytváří tlak na cenovou hladinu. Ve středu zveřejní americký Fed tzv. Béžovou knihu. S akcelerující inflací se potýká také eurozóna, číslo za září se dozvíme ve středu.

V Americe investoři vnímají rapidní růst cen nemovitostí. Členové Federálního výboru pro volný trh (FOMC) v září označili náklady na bydlení ve spotřebitelském koši za klíčový indikátor ke sledování. Bloomberg Economics považuje náklady na bydlení za rozhodující faktor vývoje inflace, která by nemusela být přechodná, ale trvalejší. Vzhledem k 20% růstu cen nemovitostí za poslední rok se tlaky na ceny nájmů pravděpodobně projeví v příštích datech CPI. Otázkou však je, jak dlouho trend rostoucích cen nemovitostí vydrží. Nejvíce by mělo záležet na nabídce.

V myslích evropských investorů bude přetrvávat tento týden riziko stagflace – zatímco rostoucí ceny energií zvedají inflaci, proces ekonomického oživení v eurozóně ztrácí na tempu.

pondělí byla zveřejněna data o průmyslové produkci. Ta poklesla meziměsíčně v září o 1,3 %. Analytici Bloomberg Economics se reálu přiblížili svým odhadem -1,5 % více než trh, který předpokládal mírný růst o 0,1 %. Zásluhu na poklesu má jistě také silný hurikán Ida, který se prohnal u pobřeží státu Louisiana pouhý měsíc po dosažení předpandemických úrovní. Hodnota indexu realitního trhu NAHB za říjen překvapila trh, který předpokládal pokles o 1 bod na 75 bodů. Skutečná data ukázala růst na 80 b.

Dnes v úterý byla zveřejněna data o počtu nově vydaných stavebních povolení za září. Analytici s nižším číslem (1,68 mil.) počítali, avšak pokles až na 1,589 mil. neočekávali. Klesla také započatá výstavba. Výstavby omezuje především nedostatek pracovní síly a problémy v dodavatelském řetězci.

Ve středu by měla být zveřejněna zpráva o vývoji americké ekonomiky, tzv. Béžová kniha. Analytici Bloomberg Economics předpovídají, že bude pojednávat o nižším růstu ekonomické aktivity v porovnání s předchozím obdobím. Podotknut by mohl být vliv šířící se varianty delta na poptávku. Výhled by podle analytiků mohl zůstat optimistický, avšak vysoce závislý na případném pokračování problémů na nabídkové straně a na nedostatcích surovin. Velmi sledovaná budou data o CPI z eurozóny. V září se sice inflace dostala na nejvyšší hodnoty od roku 2008, očekává se však další skok na 3,4 %. Za září rostly především ceny energií a služeb (+ 1,7 % m/m).

Čtvrtek přinese již tradičně čísla z trhu práce. V minulém týdnu data ukázala nejlepší výsledek od počátku pandemie, když číslo nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti kleslo na méně než 300 tisíc, konkrétně na 293 tisíc. Podle analytiků Bloomberg Economics i celého trhu by se větší změny konat neměly.

pátek bude zveřejněn předběžný index nákupních manažerů v Německu i eurozóně za říjen. V Německu se očekává pokles z 58,4 b. na 56,6 b., pokles PMI v eurozóně by měl činit 1,5 b. na 57,1 b.

 

Zdroj: Bloomberg


Michal Fric, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5604625,92354
USD23,0844224,36558
GBP28,7628530,35915
CHF25,3038326,70817
PLN5,661205,97540

Kompletní informace zde