Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Velký nedostatek čipů přinutil společnosti k vývoji vlastních polovodičů

Velký nedostatek čipů přinutil společnosti k vývoji vlastních polovodičů

6.9.2021 14:58

Globální nedostatek čipů nutných pro výrobu přivedl společnosti jako Apple, Amazon, Facebook, Teslu nebo Baidu k designování a vývoji vlastních polovodičů. Takové čipy mohou snížit spotřebu energie a mít větší výkon.

Z důvodu velkého nedostatku čipů se některé technologické společnosti rozhodly k vývoji vlastních polovodičů. Mezi tyto společnosti patří Apple, Amazon, Facebook, Tesla nebo Baidu.

„Tyto společnosti požadují čím dál více vyráběné čipy na míru než běžné čipy, které používá konkurence,“ uvedl Syed Alam, který je globálním polovodičovým ředitelem ve společnosti Accenture a dále pokračuje: „Díky tomu mohou mít větší kontrolu nad integrací softwarů a hardwarů a zároveň se odliší od konkurence. “

Russ Shaw, bývalý nevýkonný ředitel ve společnosti Dialog Semiconductor řekl CNBC, že designované čipy na míru mohou prokázat výrazně vyšší výkon za nižší cenu.

„Takovéto čipy mohou snížit spotřebu energie pro zařízení a produkty specifických technologických značek, může jít o chytré telefony nebo cloud služby,“ uvedl Shaw.

První příklad přišel již v listopadu, kdy Apple oznámil, že končí s Intel x86 a bude si vytvářet vlastní M1 procesory. Ty jsou již momentálně k nalezení v nových modelech iMac a iPhone.

Tesla oznámila vývoj “Dojo“ čipu za účelem trénování umělé inteligence v datových centrech. Výrobce automobilů začal produkovat automobily s vlastními AI čipy, které pomáhájí palubním softwarům se rozhodovat ohledně toho, co se děje na silnicích.

Baidu přišel minulý měsíc s novým čipem, který je vytvořený za účelem pomoci zařízením zpracovávat velká množství dat a zvýšit výpočetní výkon.

Společnost Google je údajně blízko k zavedení vlastních centrálních procesorových jednotek pro své notebooky Chromebook. Google by chtěl začít používat vlastní operační systém přibližně v roce 2023.

Dále Amazon, který operuje s největším světovým cloud servisem, pracuje na vlastním síťovém čipu k napájení hardwarových přepínačů na přesouvání dat po sítích.

Ředitel umělé inteligence ve Facebooku řekl společnosti Bloomberg v roce 2019, že Facebook pracuje na polovodičích, které budou pracovat velmi odlišně než jakékoliv doposud existující.

Nicméně žádné z těchto společností nejde o vlastní výrobu čipů, která je nákladná.  Hlavní je výkon a design.

„Tyto společnosti půjdou do TSMC nebo Intelu a vytvoří si své čipy tam,“ řekl Glenn O’Donnell, který je vedoucí výzkumu a analytik společnosti Forrester.

Zdroj: CNBC


Lucie Bedrníková, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4928425,85216
USD22,8586824,12732
GBP28,5507330,13527
CHF25,0177726,40623
PLN5,662715,97699

Kompletní informace zde