Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Stock Spirits Group: Fondy CVC podaly nabídku na koupi likérky, její akcie si připsaly 41 %

Stock Spirits Group: Fondy CVC podaly nabídku na koupi likérky, její akcie si připsaly 41 %

12.8.2021 16:53, BAASTOCK

Likérka Stock Spirits Group ve čtvrtek ráno oznámila, že obdržela nabídku CVC Funds na převzetí společnosti. Fondy za jednu akcii nabízí 377 pencí, o 41 % více oproti poslední ceně. Rada ředitelů Stock Spirits akcionářům doporučuje nabídku přijmout.

CVC Funds podaly nabídku na převzetí Stock Spirits, za jednu akcii nabízí 377 pencí

Dnes před otevřením trhu společnost Stock Spirits Group oznámila, že dosáhla dohody s představenstvem Sunray Investments Luxembourg, která spadá pod CVC Funds, o nabídce odkupu všech akcií. V případě, že dojde ke schválení valnou hromadou, obdrží akcionáři Stock Spirits Group za každou akcii 377 pencí (v přepočtu 113 Kč) v hotovostní formě a společnost bude stažena z trhu.

Tato částka indikuje prémii 41 % oproti včerejší uzavírací ceně 268 pencí a 42 % proti průměrné ceně za poslední tři měsíce. Celá transakce tak ohodnocuje producenta destilátů na zhruba 767 milionů liber (necelých 23 miliard Kč).

Současné nabídce předcházelo pět nevyžádaných nabídek ze strany CVC, které podle rady ředitelů Stock Spirits neodrážely hodnotu společnosti. Rada ředitelů Stock Spirits zamýšlí jednomyslně doporučit akcionářům hlasovat pro přijetí.

Časový harmonogram

Společnost naznačila, že valná hromada, na níž se bude o přijetí nabídky hlasovat, by se mohla konat na přelomu září a října. Další podmínkou realizace transakce je souhlas ze strany evropských regulátorů.

Dokončení transakce společnost očekává mezi prosincem 2021 a lednem 2022.

Analytik zmiňuje možnou protinabídku od konkurentů CVC

Analytik Shore Capital Greg Johnson označil nabídku CVC z hlediska valuačních násobků za „skromnou“ ve srovnání s ohodnocením jiných firem z odvětví.

Johnson čeká, zda některý z konkurentů nepředloží protinabídku (za potenciálně vyšší cenu). Vedoucí pozici napříč několika trhy a silný růstový potenciál v České republice a Polsku jako argument pro akvizici Stock Spirits Group uznává.

Akcie zaznamenává růst o 44 % oproti včerejší uzavírací ceně, aktuálně se na londýnské burze obchoduje na 385,32 pencích, což je vyšší částka než činí nabídka CVC.

Vyjádření CVC a Stock Spirits Group

„Stock Spirits je vysoce kvalitní společnost se silnými značkami, ustálenými tržními pozicemi a významným růstovým potenciálem a jsme rádi, že náš návrh byl doporučen řediteli Stock Spirits. Společnost CVC Funds je dlouhodobým investorem ve střední a východní Evropě a těšíme se na spolupráci s manažerským týmem Stock Spirits s cílem nastartovat další rozvoj firmy, a to jak podporou stávající strategie, tak investováním do příležitostí k anorganickému růstu,“ uvedl István Szőke, partner společnosti CVC.

Předseda představenstva Stock Spirits Group David Maloney říká: „Ředitelé společnosti Stock Spirits jsou přesvědčeni o dlouhodobých perspektivách Stock Spirits Group a věří, že nabídka odráží naši silnou pozici a představuje přesvědčivou hodnotu pro akcionáře Stock Spirits. Stock Spirits nepřestává prokazovat extrémně odolný výkon a pro své vynikající značky má ještě věrnější a angažovanější spotřebitelskou základnu. Věříme, že podpora naší stávající strategie a investic ze strany CVC, které hodlá provést za účelem růstu našeho podnikání znamená, že tato nabídka bude přínosem pro všechny zúčastněné strany Stock Spirits. Jednomyslně proto přijetí nabídky akcionářům Stock Spirits doporučujeme.“

 

Zdroj: Stock Spirits Group, Bloomberg


Michal Fric, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde