Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Kofola ČeskoSlovensko: konferenční hovor s managementem

Kofola ČeskoSlovensko: konferenční hovor s managementem

16.4.2021 12:19, BABKOFOL

Na dnešním konferenčním hovoru s managementem Kofoly zazněly aktuální informace ohledně otevření segmentu HoReCa. V Chorvatsku jsou již od února venkovní prostory restaurací otevřeny, ve Slovinsku by mělo docházet k otevírání gastra (opět nejdříve venkovní prostory) od příštího týdne. V Česko – Slovensku je situace odlišnější. Zde management Kofoly aktuálně očekává otevření venkovních prostor restaurací v průběhu května, od června pak postupné otevírání i vnitřních prostor.

Podstatné pro hospodaření Kofoly v letošním roce je, že za předpokladu pokračujícího pozitivního vývoje epidemické situace, by se letní sezóna mohla vyvíjet bez výraznějších restriktivních opatření (tedy v obdobně volnějším módu jako loni), což by znamenalo důležitý impuls do tržeb a ziskovosti. K tomu si přidejme předpoklad rozumně fungujícího trhu ve 4Q 2021 (což by mohlo znamenat významnější růsty ve srovnání se 4Q 2020 zasaženým uzavřením HoReCa segmentu) a vzniká zde potenciál pro rostoucí ziskovost v letošním roce. To znamená dosažení EBITDA zisku v rozmezí 1030 – 1150 mil. Kč, jež bylo dnes managementem potvrzeno.

Z dnešního konferenčního hovoru máme pocit, že Kofola je připravena čelit výzvám letošního roku, jenž je stále ovlivněn koronakrizí. Management totiž indikuje snahu nadále pokračovat v realizaci nákladových úspor, a to včetně CAPEX (investičních výdajů), u nichž byl naznačen pokles z loňských 482 mil. Kč na cca 250 – 300 mil. Kč. To by mělo tlumit očekávaný růst materiálových nákladů (sladidla +15 %, resp. PET resin +11 % y/y). Vedení Kofoly vedle toho vyjádřilo spokojenost s aktuálními prodeji v segmentu retail (maloobchod), zmínilo zejména slušný vývoj ve Slovinsku a rovněž v Chorvatsku, kde se hospodaření zatím vyvíjí nad plán, a to i díky výše zmíněnému částečně fungujícímu gastro segmentu.

S výše uvedeným pak reflektují i úvahy o dividendě. Na dnešním konferenčním hovoru byl potvrzen záměr dividendu letos vyplatit. Vše podle našeho názoru nasvědčuje tomu, že o její výši se rozhodne ve druhé polovině roku. Tedy až poté, jak se bude vyvíjet letní sezóna, resp. jak se skutečně bude vyvíjet situace v HoReCa (v gastru). I po dnešním konferenčním hovoru jsme stále toho názoru, že je letos prostor pro výplatu stabilní dividendy, tedy v blízkosti 13,50 Kč na akcii (cca 4,8% dividendový výnos).


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,6018123,85619
GBP28,6986330,29137
CHF25,3967526,80625
PLN5,679205,99440

Kompletní informace zde