Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Fed plánuje podporovat ekonomiku i nadále

Fed plánuje podporovat ekonomiku i nadále

23.3.2021 14:58

Předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell v pondělí uvedl, že oživení americké ekonomiky i přes nedávné zlepšení zdaleka není úplné. Centrální banka plánuje pokračovat v poskytování podpory. Dále také zopakoval, že Fed nebude měnit uvolněnou měnovou politiku do doby, než dojde k naplnění předpovědí v podobě vyšší míry inflace a silného trhu práce.

„Oživení se dostavilo rychleji, než bylo obecně očekáváno a vypadá, že bude zesilovat,“ nechal se slyšet šéf Fedu Jerome Powell. Upozornil však na to, že oživení není zdaleka kompletní a Fed tak bude pokračovat v poskytování podpory ekonomice po tak dlouhou dobu, jak jen to bude potřebovat.

Americká centrální banka držela od dob, kdy americkou ekonomiku poznamenala pandemie covid-19, úrokové sazby poblíž nuly. Většina centrálních bank neočekává jejich zvýšení do roku 2024. Fed zároveň plánuje pokračovat jednak v odkupu amerických státních dluhopisů za nejméně 120 miliard dolarů měsíčně, ale také v odkupu cenných papírů krytých hypotékami. Odkup by měl trvat do doby, než ekonomické oživení zaznamená další významný progres.

Hlavní záchranný balíček na pomoc americké ekonomiky během pandemie, který byl prosazený minulý rok, musí každé čtvrtletí obhajovat Fed a Ministerstvo financí Spojených států před Kongresem. Po úterním jednání ve sněmovně se ve středu před senátní bankovní výbor postaví Powell a ministryně financí Janet Yellen.

Stimulační balíček s názvem Cares Act zajistil Ministerstvu financí Spojených států amerických celkem 454 miliard dolarů, kterými je možné zastřešit mimořádné úvěrové programy americké centrální banky. Powell v pondělí uvedl, že programy pomohly ve zpřístupnění téměř 2 bilionů dolarů určených na podporu podniků, měst a států.

Předešlý ministr financí za vlády ex-prezidenta Donalda Trumpa Steven Mnuchin rozhodl 19. listopadu pět speciálních programů podpory ekonomiky na konci roku nechat expirovat. To vyvolalo spor mezi Fedem a ministerstvem financí o to, zda by měla mít Bidenova administrativa k penězům přístup.

Od té doby však Kongres schválil fiskální podporu ekonomiky ve výši téměř 3 bilionů dolarů. Představitelé Fedu, ale i nezávislí ekonomové očekávají, že stimulační balíčky společně s uvolňováním pandemických restrikcí a postupující vakcinací nastartují nejsilnější ekonomický růst od 80. let.

 

Zdroj: Wall Street Journal


Michal Fric, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde