Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Fed vydal pozitivní výhled na rok 2021, v delším období však optimismem šetří

Fed vydal pozitivní výhled na rok 2021, v delším období však optimismem šetří

19.3.2021 17:22

Americký Federální rezervní systém (Fed) ve středeční tiskové konferenci zveřejnil po dlouhé době optimistický výhled na krátké období. Zdůvodňuje ho zrychlujícím tempem očkování a dlouho odkládanou spotřebních výdajů. V delším období však očekávání krotí.

 

Silný růst ekonomiky v krátkém období

Americký Federální rezervní systém (Fed) reprezentovaný jeho předsedou Jeromem Powellem na středeční tiskové konferenci zveřejnil pozitivní výhled, ve kterém očekává v tomto roce prudký nárůst v aktivitě americké ekonomiky. V delším období však již optimismem šetří a není si jistý, zda tento růst v dalších letech nepoleví. Pozitivní výhled, byť jen na krátké období, tak Fed zveřejnil po řadě měsíců, ve kterých nabízel jen unavené a pochmurné hodnocení schopnosti americké ekonomiky uzdravit se z pandemie, uvádí deník Financial Times.

Optimismus Fed pramení ze zrychlujícího tempa vakcinace a fiskálního stimulu Joe Bidena v objemu 1,9 bilionu USD. Fed očekává v tomto roce zvýšení produkce o 6,5 %, jednalo by se tak o nejrychlejší tempo růstu od roku 1984, kdy byl prezidentem Ronald Reagan. Rovněž předpokládá koncem roku snížení nezaměstnanosti o 4,5 % a zvýšenou inflaci. Výdaje na jádrovou osobní spotřebu by měly vzrůst nad cílovanou hodnotu na 2,2 %.

„Máme hodně odkládané ekonomické aktivity a obrovské množství nakupené poptávky po službách s kontaktem tváří v tvář, v této oblasti uvidíme strmý příval výdajů,“ uvedla Wendy Edelberg, ředitelka iniciativy Hamilton Project a vedoucí pracovnice v Brookings Institution.

Výhled na příští roky je opatrnější

Nadšení kolem strmého zrychlení ekonomiky se týká především sektorů jako cestování, pohostinství a volnočasových aktivit. Fed si však pokračujícím vysokým tempem růstu v dalších letech není jistý, což vysvětluje jeho neochotu třeba jen naznačit odstranění finanční podpory k uzdravení ekonomiky.

Centrální bankéři Spojených států jsou stále znepokojeni možností potenciálního zhoršení situace v boji s virem. Zároveň očekávají, že účinky fiskální podpory ekonomiky v podobě stimulu příští rok začnou odeznívat a bojí se pokračujících obtíží na pracovním trhu.  

„Neexistují žádné indikátory, že budeme moci sledovat udržitelný zpětně nabytý ekonomický růst,“ komentuje dále situaci W. Edelberg.

Fed předpovídá, že růst po tomto roce významně zpomalí na 3,3 % v roce 2022 a 2,2 % v roce 2023. A navzdory obavám z nebezpečného růstu inflace mezi některými ekonomiky si centrální banka drží odlišný názor. I při úrokových mírách blízko nule tak podle Fed jádrová inflace měřená ukazatelem Osobních spotřebních výdajů (PCE) v příštím kalendářním roce spadne zpět na 2 % a v roce 2023 by měla činit 2,1 %.

„Je nepravděpodobné, že by inflace způsobená vládními stimuly byla udržitelná,“ uvádí vedoucí ekonomka z MacroPolicy Perspectives. „Fiskální stimulus je jednorázová horečka. Je to velký, ale stále jen jednorázový balíček. A poté přejdeme zpět k základům.“

Stimulus je však přesto významný a pohnul s předpověďmi. V červnu roku 2020 zástupci Fed očekávali za minulý rok hlubší recesi okolo 6,5 % a také menší obnovu ekonomického růstu v hodnotě 5 % v roce 2021.

Klíčem k úspěchu je účinnost vakcinací a neusínání na vavřínech

Powell během středeční konference dal jasně najevo důvěru v krátkodobý strmý růst ekonomiky, zároveň však stále nezapomněl na rizika spojená s pandemií. „Jsme zjevně na dobré cestě, registrujeme pokles počtu nakažených… ale nejsme hotovi a nerad bych nás viděl usnout na vavřínech předtím, než práci skutečně dokončíme,“ prohlásil ve středu.

Ekonom Joseph Gagnon z Petersonova Institutu si myslí, že je Fed ve svých prohlášeních stále opatrný. Dle něj by v případě fungování vakcín mohla nastat ještě lepší ekonomická situace, než kterou předpovídá Fed. Ve stejném vyjádření však také uvádí, že pokud by se pandemie protáhla a nové varianty viru by byly problematické, optimistická předpověď ze strany Fed by se nemusela vyplnit.

Zdroj: Financial Times


Matěj Švanda, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde