Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > PFNonwovens - souhrn informací a možnosti akcionářů před vytěsněním

PFNonwovens - souhrn informací a možnosti akcionářů před vytěsněním

27.1.2021 15:36, BAAPEGAS

Závod PFNonwovens, dříve Pegas Nonwovens, v Příměticích u Znojma

Akcionáři společnost PFNonwonens budou rozhodovat mimo zasedání valné hromady (per rollam) v písemné podobě o přechodu vlastnických práv na hlavního akcionáře (vytěsnění drobných akcionářů). Lhůta pro hlasování prostřednictvím hlasovacích lístků (formulář hlasovacího lístku je zveřejněn na internetových stránkách společnosti zde) je stanovena do rozmezí od 26. ledna do 10. února 2021. Přijetí rozhodnutí valné hromady je naplánováno na 11. února 2021 a výsledky hlasování by měly být zveřejněny bez zbytečného odkladu po 11. únoru 2021. Veškeré dokumenty týkající se oznámení o rozhodování valné hromady mimo zasedání jsou uvedeny zde, návrh rozhodnutí valné hromady včetně kompletního časového harmonogramu je k dispozici zde.

Pokud bude přechod na hlavního akcionáře odsouhlasen a proces vytěsnění dokončen, což je v tuto chvíli velmi pravděpodobný scénář, dojde logicky k ukončení obchodovatelnosti akcií na veřejných trzích. Stávající drobní akcionáři mají několik možností, jak se aktuálně zachovat. Pokud akcionář neučiní žádné kroky, tak po případném dokončení procesu vytěsnění mu budou akcie odebrány a obdrží protiplnění ve schválené výši 719,50 Kč za akcii. Titul se stále obchoduje na veřejných trzích, a tak lze akcie nadále prodat. Tržní cena se v posledních měsících drží průměrně na úrovni 770 Kč, takže případným prodejem na trhu lze dosáhnout vyšší ceny. Pokud je investor nespokojen s výší protiplnění, může se pokusit aktivně vystoupit proti záměru přechodu vlastnických práv na hlavního akcionáře v rámci per rollam hlasování nebo se následně domáhat doplatku (tedy navýšení protiplnění) soudní cestou. V minulosti již média informovala o tom (článek zde), že minoritní akcionáři jsou nespokojeni se stanovenou cenou protiplnění a chystají žalobu. To je pravděpodobně jeden z hlavních důvodů, proč se aktuální tržní cena akcií drží nad úrovní hodnoty protiplnění, jelikož předpokládáme, že na trhu působí investoři, kteří očekávají, že se jim podaří soudní cestou získat vyšší hodnotu protiplnění než aktuálně schválených 719,50 Kč na akcii.

Shrnutí možností akcionářů:

  1. Před vytěsněním prodat za aktuální cenu
  2. Neprodat nyní akcie na trhu, dojít k vytěsnění za 719,50 Kč na akcii a následně:
    • Nedělat dále nic (tj. akceptovat protiplnění ve výši 719,50 Kč akcii)
    • Zkusit se domáhat navýšení protiplnění soudní cestou – individuální žaloba poměrně náročná a finančně nákladná, možnost připojení se k hromadné žalobě

 

Z návrhu rozhodnutí valné hromady vyplývá, že pokud dojde k odsouhlasení, budou akcionáři muset do 14 kalendářních dnů od dne účinnosti (1 měsíc od zveřejnění zápisu usnesení do obchodního rejstříku) poskytnout agentovi zajišťujícímu výplatu protiplnění osobní údaje, na jejichž základě dojde k výplatě. Společnost zveřejní za tímto účelem na stránkách příslušný formulář.

 

Komentář analytika Jana Rašky:

Ačkoliv jsme již z důvodu chystaného procesu vytěsnění minoritních akcionářů přestali společnost PFNonwovens analyticky pokrývat, tak odkupní cenu 719,50 Kč za akcii považujeme za příliš konzervativní. Hodnotu společnosti jak vzhledem k níže naznačeným trendům hospodaření, tak i ve vztahu k ceně 1010 Kč stanovenou v rámci dobrovolné nabídky převzetí v roce 2017 a následnému vývoji ve firmě, spatřujeme na vyšších úrovních.

I přes určitý výkyv v hospodaření v roce 2019, kdy slabší produkce vedla k horší než předpokládané provozní ziskovosti, by se i nadále měly pozitivně projevovat do výkonnosti společnosti dlouhodobé trendy spočívající ve schopnosti navyšovat výrobní kapacity a udržovat si pozici jednoho z technologických lídrů na konkurenčním trhu netkaných textilií.

Po zprovoznění nových výrobních linek v Jihoafrické republice a České republice očekáváme opětovné najetí na trajektorii rostoucí ziskovosti. Za první pololetí 2020 PFNonwovens vykázal téměř 9% meziroční růst provozního zisku EBITDA na 660 mil. Kč. Za celý loňský rok pak díky výše zmíněným novým výrobním kapacitám předpokládáme navýšení objemu produkce o zhruba 11 % k hladině 122 – 125 tisíc tun a posun EBITDA do rozmezí 1,3 – 1,35 mld. Kč z předloňských 1,22 mld. Kč. Ze střednědobého pohledu pak spatřujeme potenciál navýšit produkci/prodeje k úrovním 130 tisíc tun ročně s provozní ziskovostí atakující hladinu 1,4 mld. Kč. Kombinace předpokládaného zlepšujícího se hospodaření a nižších investičních výdajů by se pak měla projevit do vylepšení rozvahy, resp. poklesu zadlužení, jenž by mohlo postupně klesat pod hladinu 3,5x násobku EBITDA.

 

 


Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde