Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > ČEZ uzavřel partnerství s Rolls-Royce

ČEZ uzavřel partnerství s Rolls-Royce

9.11.2020 12:12, BAACEZ

ČEZ a Rolls-Royce budou společně pracovat na rozvoji malých modulárních reaktorů.

 

ČEZ a britská Rolls-Royce podepsaly dohodu o porozumění v oblasti malých modulárních reaktorů. Firmy budou sdílet technické poznatky a detailně posoudí možnost uplatnění těchto jaderných zařízení v České republice. Rolls-Royce patří ve vývoji malých modulárních reaktorů mezi světové lídry a také ČEZ se těmto reaktorům už řadu let intenzivně věnuje prostřednictvím své dceřiné firmy ÚJV Řež. Malé modulární reaktory snadněji přepravitelné a vysoce bezpečné energetické zdroje o výkonu desítek megawattů. Jejich výhodou je jejich předpokládaná sériová výroba a montáž přímo ve výrobních závodech.

„Na nová řešení a technologie se orientujeme dlouhodobě. Malými modulárními reaktory se už zabýváme, především v ÚJV Řež. Do budoucna mohou být významnou alternativou, kterou nemůžeme opomíjet. Partnerství s Rolls Royce i dalšími světovými společnostmi je pro nás proto logické,“ vysvětluje předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Člen představenstva Bohdan Zronek sdělil, že navzdory intenzivní práci na novém jaderném bloku v Dukovanech se do podobných projektů zapojují s ohledem na další rozvoj jaderné energetiky, jejíž pozice má v energetickém mixu společnosti dále růst.

Tom Samson, který je pověřen řízením britského konsorcia SMR, upřesňuje: „Jaderná energie je z našeho pohledu klíčovým prvkem při řešení změny klimatu a hospodářského oživení po celém světě. Cenová dostupnost a rychlost, s jakou dokážeme sestavit celou elektrárnu, ji bezpochyby učiní pro ČEZ velmi atraktivní volbou. Víme, že se orientuje na bezemisní zdroje energie. A těším se na rozvoj tohoto důležitého vztahu.“

Akcie společnosti ČEZ (BAACEZ) během obchodních hodin rostou o 1,83 % na 473 Kč.

Zdroj: ČEZ


Martin Singer, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4928425,85216
USD22,8586824,12732
GBP28,5507330,13527
CHF25,0177726,40623
PLN5,662715,97699

Kompletní informace zde