Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Berkshire Hathaway ve 2Q prodala akcie za 12,8 mld. USD

Berkshire Hathaway ve 2Q prodala akcie za 12,8 mld. USD

17.8.2020 18:24, JPM, GS, OXY, WFC, BRK.A, BRK B, QSR, GOLD

Konglomerát Berkshire Hathaway pod vedením legendárního investičního dua Warren Buffett & Charlie Munger ve formuláři 13F v pátek večer zveřejnil změny v akciovém portfoliu, které realizoval během 2Q.

Jak investují velcí hráči? Reporty 13F napoví

Fondy nad určitou velikost mají povinnost zveřejňovat své pozice v regulatorních hlášeních 13F pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC). Ke zveřejnění těchto reportů, známých pod zkratkou 13F, dochází po 45 dnech od konce kvartálu. Na internetu lze najít řadu stránek, které reporty následně zpracovávají do přístupnější podoby, např. Dataroma.com nebo WhaleWisdom.com.

Jaké změny v akciovém portfoliu během 2Q činili muži zodpovědní za akciové portfolio konglomerátu Berkshire Hathaway, tedy Warren Buffett, Charlie Munger a portfolio manažeři Ted Weschler a Todd Combs?

Kompletní přehled změn podle webu Dataroma

Kompletní přehled změn podle webu Dataroma

Berkshire Hathaway byla ve 2Q čistým prodejcem akcií – expozici vůči akciovému trhu snížila o 12,8 mld. USD.

Prodeje Berkshire Hathaway ve 2Q: Aerolinky, Occidental Petroleum a finanční sektor

Již na valné hromadě Warren Buffett netradičně uvedl, že prodal akcie aerolinek a vysvětlil proč. Více v článku „Co naznačují slova Warrena Buffetta a kroky Berkshire Hathaway? Proč prodal americké aerolinky?“. Páteční report potvrdil jeho slova – Berkshire Hathaway se zbavila 100 % svých podílu v Delta Airlines (DAL), Southwest Airlines (LUV), United Airlines Holdings (UAL) a American Airlines Group (AAL).

Konglomerát také redukoval pozice v několika bankovních titulech – doprodal zbývající podíl za 300 mil. USD v Goldman Sachs (GS), po přibližně 3 mld. USD prodával také JPMorgan (JPM), Wells Fargo (WFC), u které tak po dlouhých letech již není největším akcionářem. Snižoval také PNC Financial Services (PNC) a dalších bankách a finančních společnostech.

To však neznamená, že by Warren Buffett nutně zanevřel na všechny banky – od konce července, tedy až ve 3Q, naopak navýšil pozici v Bank of America (BAC) o 2 mld. USD na přibližně 12 % bankovního domu.

Pro překročení 10% hranice si musel konglomerát vyžádat povolení od Fedu a o navyšování pozice reportoval již v dřívějších hlášeních, jak jsme již informovali v článku o výsledcích Berkshire Hathaway za 2Q.

Kompletně vyprodal také podíl v ropné společnosti Occidental Petroleum (OXY) a restaurační společnosti Restaurant Brands International (QSR), která vlastní především značky Burger King a Tim Hortons.

Nákupy Berkshire Hathaway ve 2Q: Nová pozice v Barrick Gold

Berkshire Hathaway ve 2Q otevřela pouze jednu novou pozici – v těžaři zlata Barrick Gold (GOLD), jehož akcie na zprávu reagují 12% růstem a 20 mil. nakoupených kusů tak oceňují na více než 630 mil. USD. U čtyř dalších akcií podíl navyšovala, viz kompletní přehled výše.

Zdroj: Dataroma, The Wall Street Journal, The Financial Times


Jan Tománek, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5823525,94665
USD23,0036624,28034
GBP28,6898730,28213
CHF25,2970226,70098
PLN5,680425,99568

Kompletní informace zde