Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Vláda schválila model financování výstavby nového jaderného bloku v Dukovanech (+komentář analytika)

Vláda schválila model financování výstavby nového jaderného bloku v Dukovanech (+komentář analytika)

21.7.2020 10:17, BAACEZ

Vláda ČR schválila model financování výstavby nového jaderného bloku v Dukovanech, informoval ministr průmyslu a obchodu K. Havlíček.

Vláda České republiky na pondělním jednání schválila model financování výstavby nového jaderného bloku v Dukovanech. Na Twitteru informaci zveřejnil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Plán předpokládá bezúročný úvěr při stavbě reaktoru, za provozu se počítá s úrokem ve výši 2 %. Celkově by se stát měl na stavbě podílet ze 70 %, zbytek má zaplatit skupina ČEZ, a to včetně případných dodatečných nákladů.

Vláda zároveň schválila rámcovou a prováděcí smlouvu mezi státem a společností ČEZ. Smlouvy o stavbě nového dukovanského bloku by měly být podepsány v úterý 28. července.

„Včerejší jednání vlády ohledně plánované výstavby nového bloku v Dukovanech nic překvapivého nepřineslo. Podle očekávání vláda schválila návrhy dvou smluv, které budou ošetřovat projekt v jeho první fázi, jež by měla trvat do roku 2024. Bez překvapení je i schválení modelu financování, kdy se potvrdily dřívější informace o poskytnutí státní půjčky, přičemž po dobu výstavby by měla být bezúročná a poté s 2% úrokovou sazbou. Plánovaný poměr 70 : 30, kdy ze 70 % by se měl na výstavbě podílet stát prostřednictvím půjčky, je rovněž v souladu s očekáváním. Jaderný projekt je teprve na počátku, model financování i smlouvy mezi státem a ČEZem se začnou projednávat na půdě EU, konkrétně obě záležitosti musí projít notifikačním procesem ze strany Evropské komise. Aktuální vývoj ohledně potenciální výstavby nového jaderného zdroje jsme naposledy komentovali v minulém týdnu a podrobněji i koncem května,“ doplnil analytik Fio banky Jan Raška.


Zdroj: Bloomberg; Twitter účet K. Havlíčka


František Mašek, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5833325,94767
USD23,0931824,37482
GBP28,7161430,30986
CHF25,4162126,82679
PLN5,663685,97802

Kompletní informace zde