Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Komentář ČNB k dnes zveřejněným inflačním datům

Komentář ČNB k dnes zveřejněným inflačním datům

10.7.2020 15:53

Komentář ČNB k dnes zveřejněným inflačním datům od ředitele sekce měnové Petra Krále.

Červnový růst spotřebitelských cen 3,3 % y/y

Ředitel sekce měnové Petr Král zveřejnil dnes na webových stránkách České národní banky tradiční komentář ke zveřejněným údajům o inflaci. Míra inflace dle dnes zveřejněného indexu spotřebitelských cen (CPI) v červnu meziročně vzrostla o 3,3 % a nadále tudíž zůstává nad horní hranicí tolerančního pásma centrální banky. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní činil růst spotřebitelských cen taktéž 3,3 %.

Míra inflace vyšší oproti prognóze

Aktuální makroekonomická prognóza ČNB pracovala s mírou inflace o 40 bazických bodů nižší. Diference dnes reportovaných dat byla tažena zejména vyšší než očekávanou dynamikou jádrové inflace. Podle Petra Krále jsou hlavními silami tohoto vývoje solidní příjmová situace domácností, dočasně zvýšené náklady firem v podmínkách pandemické situace a oslabení kurzu koruny.

Naopak disinflačním směrem působil oproti prognóze slabší růst cen pohonných hmot. Relativně vysoký růst cen byl nadále pozorován u potravin, i když oproti prognóze byl o něco slabší. Nižší než očekávaný byl také dopad změn nepřímých daní, což bylo podle ČNB způsobeno s pozvolnějším promítáním vyšší sazby spotřební daně z tabáku do cen cigaret.

Předpokládaný návrat zhora k cíli ke konci roku

Petr Král v komentáři píše, že zveřejněná data představují proinflační riziko stávající prognózy ČNB, a to specificky na horizontu několika nejbližších měsíců. Prognóza pracuje s výsledným převážením výrazně slabších domácích cenových tlaků nad dočasným proinflačním vlivem slabšího kurzu koruny. To by mělo vést k poklesu míry inflace k úrovni kolem 2% inflačního cíle ke konci tohoto roku. V roce příštím by se pak míra inflace měla nacházet poblíž cíle.


Zdroj: ČNB


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,6018123,85619
GBP28,6986330,29137
CHF25,3967526,80625
PLN5,679205,99440

Kompletní informace zde