Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Viceguvernér ČNB M. Mora si myslí, že centrální banka by přes léto mohla vyčkávat

Viceguvernér ČNB M. Mora si myslí, že centrální banka by přes léto mohla vyčkávat

16.6.2020 17:19

Viceguvernér ČNB M. Mora si myslí, že centrální banka by přes léto mohla vyčkávat bez dalších změn měnově-politických podmínek. Řekl to v pondělním rozhovoru pro Reuters.


ČNB udělala dost

Viceguvernér České národní banky Marek Mora dnes v rozhovoru pro agenturu Reuters hovořil o roli centrální banky v současném pandemickém prostředí. Podle viceguvernéra již ČNB udělala dost, když snížila krátkodobé nominální úrokové sazby o 2 procentní body. V současné chvíli by podle něho centrální banka mohla přes léto vyčkávat. „Byli jsme velice razantní ve snižování sazeb. Myslím, že ta rychlost a razance nám dá prostor minimálně do podzimu vyčkat,“ řekl Mora s tím, že vše je samozřejmě podmíněno rapidně se nezhoršujícím vývojem pandemie.

Mora dále řekl, že prozatímní vývoj je víceméně konzistentní s očekáváním ČNB o 8% meziročním propadu HDP. Cesta zpět podle něho bude zřejmě „dlouhá a relativně hrbolatá.“ 

Mora žádný z nástrojů nevylučuje

Viceguvernér však na druhou stranu hovořil také o tom, že osobně další uvolňování měnové politiky nevylučuje, stejně tak jako nemůže vyřadit žádný eventuální měnově-politický nástroj v podobě záporných sazeb, kvantitativního uvolňování, kurzových intervencí (potenciálně kurzového závazku) či řízení výnosové křivky. „Žádné pořadí ani žádnou vylučovací metodu jsem v nástrojích nekonvenční měnové politiky za sebe neudělal,“ řekl centrální bankéř doslovně.

Již včera se k měnové politice ČNB vyjadřoval guvernér Jiří Rusnok a člen bankovní rady Vojtěch Benda (zde a zde).


Zdroj: Reuters


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5531625,91584
USD22,9005224,17148
GBP28,6222530,21075
CHF25,0771226,46888
PLN5,678965,99414

Kompletní informace zde