Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Makroekonomický výhled pro tento týden

Makroekonomický výhled pro tento týden

15.6.2020 10:20

V týdnu budou zasedat centrální bankéři v Japonsku a Velké Británii. Předsedu Rady guvernérů Fedu čeká obvyklé slyšení v Kongresu. V závěru týdne se bude diskutovat zamýšlený fond na obnovu pandemií zasažených států EU.

Centrální bankéři

V týdnu vstoupí do pozornosti investorů opět centrální bankéři, a to napříč kontinenty. V úterý se očekává, že Bank of Japan (BoJ) k žádné úpravě měnově-politických podmínek nepřistoupí. Dodejme, že japonská centrální banka okamžitě v reakci na pandemii oznámila neomezený program nákupu aktiv. Od guvernéra Kurody lze očekávat, že ujasní jak agresivně se centrální banka chystá nakupovat bondy se splatností delší než 25 let.

Předseda Rady guvernérů Fedu Jerome Powell v úterý a ve středu vystoupí v rámci tradičního půlročního slyšení v Kongresu před oběma komorami. V minulém týdnu po zasedání FOMC centrální banky poprvé od začátku pandemie zveřejnila tzv. dot plot, tedy projekci členů FOMC za předpokladu optimální měnové politiky. Američtí centrální bankéři v projekci pracují s úrokovými sazbami usazenými na nule až do konce roku 2022.

Ve čtvrtek zasedá Rada guvernérů Bank of England (BoE), od níž se taktéž prozatím čeká stabilita úrokových sazeb. Soudě dle ohlasů z BoE je však pravděpodobnost snížení úrokových sazeb pod nulu v blízké budoucnosti nezanedbatelná. Od čtvrtečního zasedání se ale zatím spíše očekává rozšíření programu nákupu aktiv, nežli změna krátkodobých nominálních úrokových sazeb.

V pátek diskuze o zamýšleném fondu obnovy

V týdnu bude probíhat diskuze ohledně podmínek fondu Evropské unie na obnovu ekonomik zasažených pandemií. V pátek se prostřednictvím online zasedání očekává kromě jednání o rozpočtu EU také debata zmiňovaného fondu, jenž by měl v celkovém objemu obsahovat 750 miliard eur.

Makroekonomická data

Ze zajímavých makroekonomických dat zmiňme středeční CPI ve Velké Británii za květen, o den dříve se totožného reportu dočkáme v Německu. V pátek přijdou data o inflaci také v Japonsku. Ve Spojených státech budou v úterý sledovány maloobchodní tržby. Urostřed týdne přiíjdou data o registracích nových vozů v Evropské unii. ve čtvrtek bude již tradičně upřena pozoronost na nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti v USA. Za týden k 13. červenci se očekává nárůst o dalších cca 1,29 milionů nových žádostí.


Zdroj: The Financial Times; Bloomberg


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5697025,93330
USD22,9686324,24337
GBP28,5779830,16402
CHF25,1656726,56233
PLN5,674975,98993

Kompletní informace zde