Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Členka Výkonné rady ECB Schnabel hovořila o rozhodnutí německého soudu či o možném rozšíření PEPP

Členka Výkonné rady ECB Schnabel hovořila o rozhodnutí německého soudu či o možném rozšíření PEPP

28.5.2020 09:44

Členka Výkonné rady Evropské centrální banka Isabel Schnabel hovořila o rozhodnutí německého soudu či o možném rozšíření objemu nákupu aktiv v rámci pandemického plánu (PEPP).


Rozhodnutín soudu v Karlsruhe

Členka Výkonné rady Evropské centrální banky, která zároveň v centrální bance dohlíží nad nákupem dluhopisů jakožto ředitelka sekce tržních operací, ve včerejším rozhovoru pro deník The Financial Times hovořila o měnové politice ECB a nedávném rozhodnutí německého soudu ohledně programu nákupu aktiv. Isabel Schnabel řekla, že ECB nehodlá na pozadí zmiňovaného soudního rozhodnutí upravovat měnovou politiku. Rozhodnutí soudu v Karlsruhe podle ní centrální banku v současné chvíli přímo neovlivňuje. Podle centrální bankéřky je nutné vyhnout se situaci, kdy by jedna ze zemí stála mimo program nákupu aktiv. Schnabel dodala, že věří v pozitivní výsledek komunikace mezi Bundesbankou, německým parlamentem a německou vládou.

Možné rozšíření objemu nákupu aktiv v rámci pandemického programu

Ohledně potenciálního rozšiřování objemu nákupu aktiv vzniklého v reakci na probíhající pandemii, tzv. PEPP, Schnabel řekla, že primární roli pro centrální banku samozřejmě hraje střednědobý inflační výhled. Pokud centrální banka bude očekávat pokles inflace na horizontu měnové politiky, lze pak očekávat další měnově-politické stimuly. Členka Výkonné rady následně dodala, že ECB je připravena reagovat na nová příchozí data.

Francouzsko-německý fiskální návrh či rozšiřování spreadů na dluhopisovém trhu

Schnabel dále mj. chválila francouzsko-německý návrh ohledně fondu na podporu pandemií postižených ekonomik v objemu 500 miliard eur. Ohledně možné výrazné divergence mezi výnosy jednotlivých členů eurozóny centrální bankéřka řekla, že ECB nemá za mandát cílovat určitou úroveň spreadů na dluhopisovém trhu, avšak sleduje je velmi bedlivě pro případ, že by docházelo k rychlé divergenci.


Zdroj: The Financial Times


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde