Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Makroekonomický výhled pro tento týden

Makroekonomický výhled pro tento týden

25.5.2020 11:17

V týdnu budou zveřejněn druhý odhad HDP za první čtvrtletí. Konečná data o HDP byla zveřejněna v pondělí v Německu. V závěru týdne se dočkáme CPI v eurozóně či PCE v USA za měsíc duben.

Žádná z centrálních bank zasedat nebude

V týdnu budou opět oči investorů opřeny na jakékoli nové informace týkající se pokroku ve vývoji vakcíny či efektů uvolňování pandemických protiopatření. Mimo to také přijdou některá zajímavá makroekonomická data. Žádná z významných centrálních bank zasedat nebude.

Makroekonomická data

V pondělí byl zveřejněn konečný report HDP v Německu za první kvartál. Více informací zde. Z dalších zajímavých dat v Evropě zmiňme čtvrteční CPI v Německu či Španělsku a posléze spotřebitelskou důvěru v celé eurozóně. V tentýž den bude ve Spojených státech zveřejněn druhý odhad HDP za první čtvrtletí či Fedem sledovaný index PCE za stejný časový úsek. Zmiňovaný cenový index za měsíc duben pak bude zveřejněn v pátek. Opět budou sledovány také nově vzniklé žádosti o podporu v nezaměstnanosti. V závěru týdne bude zveřejněn CPI v eurozóně.

Návrh Evropské komise

V týdnu by mělo dojít k představení návrhu Evropské komise ohledně fondu pro obnovu ekonomik postihnutých probíhající pandemií. Návrh by měl přitom podle předpokladů vycházet z oznámeného německo-francouzského podnětu vytvořit program v celkovém objemu cca 500 miliard eur. Evropský parlament přitom pracuje s potenciální částkou až 2,5 bilionů eur. Konečná suma tak může ještě dostát na základě probíhajících vyjednávání podstatných změn.

Výstupy centrálních bankéřů

V úterý bude veřejně vystupovat guvernér irské centrální banky a hlavní ekonom Evropské centrální banky Philip Lane. O den později vystoupí prezidentka ECB Christine Lagarde a viceprezident Luis de Guindos. V pátek bude na veřejnosti hovořit předseda Rady guvernérů Fedu Jerome Powell.


Zdroj: Bloomberg


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde