Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > PepsiCo výsledky za 1Q překonala analytická očekávání

PepsiCo výsledky za 1Q překonala analytická očekávání

28.4.2020 14:22, PEP

Nápojářská skupina PepsiCo výsledky za 1Q překonala analytická očekávání. Společnost zároveň stáhla výhled pro celý FY. Dividenda i zpětný odkup akcií zůstávají beze změn.

Výsledky za 1Q

Nápojářský gigant PepciCo dnes před otevřením hlavní obchodní fáze zveřejnil čísla za první tři měsíce tohoto roku. Investoři sledovali zejména jaký je prozatímní efekt probíhající pandemie a na ní navázaných protiopatření na hospodaření společnosti.

Stažení výhled pro celý FY

Společnost reportovala v meziročním vyjádření 10% nárůst zisku (v očištěném vyjádření), k němuž přispělo předzásobování spotřebitelů, kteří nakupovali nápoje či chipsy a další podobné produkty v očekávání delšího pobytu v domácnostech. Zároveň však společnost na horizontu celého roku přistoupila ke stažení výhledu, když zmiňuje velkou míru nejistoty, při které lze jen stěží cokoli korektněji odhadovat. 

Ziskovost i tržby nad analytickými odhady

PepsiCo klíčovými sledovanými ukazateli překonala konsensuální analytická očekávání, když očištěný zisk na akcii činil 1,07 dolarů (konsensus1,03 dolarů) a celkové tržby 13,88 miliard dolarů (konsensus 13,21 miliard dolarů). Zisk bez očištění o jednorázové položky pak činil 1,34 miliard dolarů neboli 0,96 centů na akcii.

Meziroční nárůst organických tržeb pro celou skupiny činil 5 %. Divize Quaker Foods a Frito-Lay na území Severní Ameriky zaznamenaly totožný relativní růst organických tržeb o 7 %. Divize nápojů na domácím trhu měřeno identickým ukazatelem vzrostla o 6 %. 

Ve 2Q očekáván jednociferný pokles organických tržeb

Ve druhém kvartále společnost podle jejího finančního ředitele Hugha Johnstona očekává jednociferný pokles organických tržeb, a to zejména v návaznosti na zavření restaurací, kin a sportovních událostí, jež generují výraznou část tržeb společnosti. 

Dividenda i program zpětného odkupu akcií se nemění

Navzdory současné situaci PepsiCo potvrdila, že nadále očekává naplnění parametrů programu zpětného odkupu akcií ve výši 2 miliard dolarů a zároveň hodlá vyplatit 5,5 miliard dolarů na dividendách. 

Uzavření akvizice Rockstar Energy

Společnost také spolu se zveřejněním kvartálního reportu informovala o uzavření trnaskace nákupu firmy Rockstar Energy, a to za částku 3,85 miliard dolarů. 

Kompletní výsledkový report je k dispozici zde.

Akcie PepsiCo v pre-marketu rostou o 1,53 %.

 

Zdroj: CNBC; PepsiCo


František Mašek, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5604625,92354
USD23,0844224,36558
GBP28,7628530,35915
CHF25,3038326,70817
PLN5,661205,97540

Kompletní informace zde