Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Člen bankovní rady ČNB Dědek je pro snížení úrokových sazeb až na nulovou úroveň

Člen bankovní rady ČNB Dědek je pro snížení úrokových sazeb až na nulovou úroveň

28.4.2020 12:37

Člen bankovní rady ČNB Dědek je pro snížení úrokových sazeb až na nulovou úroveň. Řekl to v dnešním interview pro agenturu Bloomberg. Zároveň však nehovořil o žádném časovém horizontu, v rámci něhož by krátkodobé nominální sazby na nulu měly jít. V rozhovoru dále hovoří o možnostech záporných sazeb, QE či o situaci kolem kurzu koruny.

Snížení sazb až na dolní nulovou hranici

Člen bankovní rady České národní banky (ČNB) Oldřich Dědek hovořil v rozhovoru pro agenturu Bloomberg o možnostech měnové politiky v České republice. Podle Dědka by ČNB měla využít prostor pro snížení krátkodobých nominálních úrokových sazeb až na technickou nulu (0,05 % v případě 2T repo sazby). 

Mimo to se Dědek vyjadřoval také k fiskálním opatřením vlády. „Když vláda přišla s masivními fiskálními stimuly, věřím, že by bylo správné podpořit toto úsilí tím, že co nejvíce zlevníme financování firem,“ komentoval situaci člen bankovní rady. 

Možnosti záporných sazeb a QE

Ohledně možného snížení krátkodobých nominálních úrokových sazeb do záporu byl Dědek spíše skeptický. Negativní dopad na ziskovost bank by se podle něho mohl projevit v jejich menší úvěrové aktivitě. Raději než záporné krátkodobé sazby by preferoval možnost programu nákupu aktiv (QE). Ani to však zatím na blízkém horizontu nepovažuje za pravděpodobný scénář. „Prozatím se jedná spíše o akademickou otázku,“ odpověděl centrální bankéř. Vhodnost použití tohoto nástroje pak navázal na hypotetickou situaci, kdy by dlouhý konec výnosové křivky, a tedy i nákladovost vládního financování, začal disproporcionálně růst. 

Situace kolem kurzu koruny

Dědek se vyjadřoval také k situaci na koruně, kde řekl, že potenciální výrazné oslabení koruny by mohlo podle něho podkopat kredibilitu centrální banky. Následně upozornil, že i v případě dalšího snižování úrokových sazeb zůstane úrokový diferenciál vůči eurozóně pro ČR stále kladný (ECB má hlavní úrokovou sazbu pod nulou), což by stále mělo vytvářet tlak apreciaci koruny. 

Trhy projektují snížení sazb o 50 bazických bodů

Trhy v současné chvíli očekávají snížení úrokových sazeb na příštím měnově-politickém zasedání naplánovaném na 7. května o půl procentního bodu. 


Zdroj: Bloomberg


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5833325,94767
USD23,0931824,37482
GBP28,7161430,30986
CHF25,4162126,82679
PLN5,663685,97802

Kompletní informace zde