Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Makroekonomický výhled

Makroekonomický výhled

30.3.2020 12:57

COVID-19, čísla z amerického trhu práce či PMI z Číny. V tomhle týdnu přijde řada důležitých dat ze světových ekonomik, která ukáží, jak se současný stav podepisuje na výkonnosti světového hospodářství.

COVID-19

Čísla obětí, které si COVID-19 již vyžádal, nadále narůstají po celém světě a na politiky je kladen stále větší tlak, aby jednaly a přinesly další řešení k zastavení šíření současné pandemie.

Ve Velké Británii, kde se počet obětí vyšplhal přes 1 200 vláda varovala, že uzavření země by mohlo pokračoval déle než původně ohlášené tři týdny a je pravděpodobné, že budou představeny další opatření, jelikož hrozí kolaps zdravotního systému z důvodu jeho možného přetížení.

Ve Spojených státech jsou nejpostiženější státy New York, New Jersey a Connecticut.

Ministr financí Ghany nedávno promluvil a řekl, že v případě neposkytnutí pomoci Africe hrozí ekonomický kolaps a enormní počet obětí. Dle ministra budou vlády potřebovat dodatečnou likviditu, peníze na boj proti viru a poté bude nutné jednat o oddlužení. Bill Gates v minulém měsíci varoval, že pandemie by mohla mít na svědomí až 10 mil. životů v Africe. Imperial College London zveřejnila studii ve které dochází k závěru, že pakliže vlády selžou a nebudou jednat efektivně, svět může přijít až o 40 mil. lidských životů.

Britské společnosti obchodované na burze se povětšinou rozhodly nevydávat výsledky svého hospodaření během následujících dvou týdnů po tom, co je o to tamější finanční regulátor jasně požádal.

Pouze malý počet společností zveřejní své výsledky a „bez-výsledkové období“ čeká také Spojené státy.

Z výše uvedených důvodů bude v dalších dnech pozornost upřena zejména na nově přicházející ekonomická data.

Březnové non-farm payrolls (počet zaměstnanců mimo zemědělství) z USA přijdou tenhle pátek. Čísla budou bedlivě sledována, jelikož nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti zveřejněné minulý týden dosáhly historicky enormní hodnoty ve výši 3,3 milionu. Analytici očekávají, že páteční data budou nejhorší v dekádě.

Zároveň přijdou data z pracovního trhu eurozóny, Německa, Itálie a Japonska, nákupní index manažerů z Číny a data ohledně inflace v eurozóně.

Hong Kong zveřejní vývoj maloobchodních tržeb a Jižní Korea obchodní bilanci.

V Tokyu bude zároveň tisková konference k odloženým olympijským hrám v Tokiu. Dle předběžných propočtů budou náklady za jejich odložení přibližně 150 miliard korun.

V sobotu by se zároveň mělo ukázat, kdo bude novým lídrem Britské labouristické strany. Dle veřejného tisku se očekává, že Jeremyho Corbyna nahradí Keir Starmer.

Ekonomická data

Jak bylo již zmíněno výše, v pátek přijdou čísla non-farm payrolls (počet zaměstnanců mimo zemědělství) z USA a budou jedním z prvních ukazatelů, který naznačí dopady současného stavu. Nicméně velká část dat byla posbírána ještě před 14. březnem, jinými slovy výsledky nebudou plně reflektovat dopady pandemie.

I přes výše zmíněné omezení, co se výpovědní hodnoty pátečních dat týče, se očekává, že čísla budou nejhorší od roku 2010 a mnohem horší ještě přijdou. Ekonom z americké centrální banky v St. Louis ve své studií odhaduje, že ve druhém čtvrtletí by nezaměstnanost ve Spojených státech mohla přesáhnout 32 %, to by znamenalo více než 50 milionů lidí bez práce.

Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti bude opět zveřejněn ve čtvrtek a tentokrát se očekává, že počet Američanů žádajících o podporu v nezaměstnanosti by mohl přesáhnout 4 miliony.

Ukazatel PMI z Číny za březen bude zveřejněn v úterý a ve středu přijdou data z průmyslových průzkumů. Vzhledem k tomu, že Čína byla koronavirem zasažena jako první, tak budou data velmi úzce sledována.

Inflace v eurozóně se očekává meziročně nižší s tím, jak prudce poklesly ceny ropy a výkonnost národních hospodářství z důvodu COVID-19.

Maloobchodní tržby z Hong Kongu se očekávají meziročně nižší o asi 40 % z důvodu nižší domácí poptávky a zákazu vstupu turistům po vypuknutí COVID-19.

Obchodní data z Jižní Koreji a Kanady nám ve středu ukáží, jak si světový obchod v takových těžkých časech stojí.

Firemní výsledky

Letecká společnost Wizz Air asi týden po uzemnění své flotily aktualizuje některá svá data.        

Saga ve čtvrtek pravděpodobně oznámí sérii úsporných opatření. 

Aktualizace čísel se očekává také od společnosti Smiths Group, která se podílí na plánování produkce ventilátorů používaných u nakažených koronavirem.

Zdroj: Reuters, ST. LOUIS FED, The Financial Times


Tomáš Novák, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde