Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Zástupci ECB se vyjadřovali k šíření koronaviru a připravenosti měnové politiky reagovat

Zástupci ECB se vyjadřovali k šíření koronaviru a připravenosti měnové politiky reagovat

3.3.2020 09:42

Tři zástupci ECB se včera vyjadřovali k šíření koronaviru a připravenosti měnové politiky potenciálně reagovat, bude-li to třeba.

Komentáře tří zástupců ECB

Tři zástupci Evropské centrální banky (ECB) včera v médiích hovořili o potenciální reakci měnové politiky na šíření nového koronaviru. Shodovali se v tom, že banka situaci bedlivě monitoruje a je připravena reagovat, pokud bude potřeba. Zároveň však jeden z nich zdůrazňoval potřebu „chladných hlav“, čímž dává najevo, že okamžitou reakci nepovažuje za nutnou. Bankéři se tak významně lišili v tom, na kolik vnímají šíření viru pouze jako nabídkový šok, či taktéž jako šok do agregátní poptávky. Z toho pak plyne i rozdílné vnímání ohledně toho, jak moc může, či nemůže pomoci měnová politika.

Luis de Guindos

Mezi tři výše zmíněné patřil Luis de Guindos, viceguvernér ECB, který hovořil o nejistotě, kterou na globální vývoj, a tedy i vývoj v eurozóně vlévá šíření nového viru. Efekty jdou podle Guindose jak přes nabídkové, tak i poptávkové kanály. Posléze dodal, že ECB bude pečlivě sledovat přicházející data a je připravena jednat tak, aby udržela inflaci konvergovat k cíli.

François Villeroy de Galhau

Druhým z hovořících centrálních bankéřů byl guvernér francouzské centrální banky François Villeroy de Galhau, který byl podle očekávání o poznání zdrženlivější než Guindos. Právě jemu patří slova o „chladných hlavách“, přičemž dodal, že ECB situaci sleduje, zůstane však klidná a přiměřená v reakcích. Villeroy vnímá prozatimní působení koronaviru zejména přes nabídkovou stranu, kdy podle něho je poptávkový efekt limitován na určité sektory, avšak zatím se nerozšířil do zpomalení spotřebitelské aktivity.

Christine Lagarde

Třetím centrálním bankéřem pak nebyl nikdo jiný než prezidentka ECB Christine Lagarde, která hovořila o připravenosti banky jednat vhodně a případně použít určitá „cílená opatření“, jež by měla pomoci entitám zasaženým současnými problémy spojenými s koronavirem.

Typ šoku

Výše zmíněná diskrepance mezi vnímáním šíření koronaviru jakožto ryze nabídkového šoku, či šoku jak nabídkového, tak i poptávkového, není mezi ekonomy výjimkou. Debaty na toto téma probíhají v mnoha diskuzích.

Rada guvernérů ECB bude zasedat v příštím týdnu.

 

Zdroj: The Financial Times; ECB


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde