Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Pro zvýšení sazeb o 25 bp na minulém zasedání bankovní rady ČNB hlasovali V. Benda a T. Holub

Pro zvýšení sazeb o 25 bp na minulém zasedání bankovní rady ČNB hlasovali V. Benda a T. Holub

3.1.2020 15:54

Pro zvýšení úrokových sazeb o 25 bazických bodů na minulém zasedání bankovní rady ČNB hlasovali V. Benda a T. Holub, jak vyplývá ze zveřejněného záznamu z jednání.

Ilustrativní foto; Zdroj: ČNB

Pro zvýšení sazeb hlasovali V. Benda a T. Holub

Česká národní banka (ČNB) zveřejnila na svých webových stránkách záznam z posledního zasedání bankovní rady, která tehdy rozhodla o ponechání úrokových sazeb na stávajících úrovních. Dvoutýdenní repo sazba tak zůstala na 2 %, zatímco zápůjční facility v podobě diskontní a lombardní sazby na 1 %, resp. na 3 %.

Záznam uvádí, že mezi dvojici radních, kteří hlasovali pro růst 2T repo sazby o 25 bazických bodů, patřili Vojtěch Benda a Tomáš Holub. Zbylá pětice hlasovala pro stabilitu úrokových sazeb.

Bankovní rada vyhodnotila rizika jako vychýlená ve směru nižších sazeb oproti prognóze

ČNB uvádí, že rozhodnutí o ponechání sazeb se opírá o listopadovou makroekonomickou prognózu a vyhodnocení informací získaných od jejího zpracovaní. Dle prognózy by se míra inflace měla v následujících kvartálech pohybovat v blízkosti horní hranice tolerančního pásma cíle, přičemž na horizontu měnové politiky by se měla blížit shora k 2% úrovni. Prognóza projektuje růst domácích tržních úrokových sazeb v tomto a příštím kvartále, jenž by měl být následovaný poklesem sazeb od poloviny tohoto roku. Bankovní rada však dle prohlášení vyhodnotila rizika jako vychýlená ve směru nižších sazeb oproti prognóze v nejbližších kvartálech, když se mírně snížily nejistoty týkající se zahraničního vývoje, avšak rada pozoruje citelnější přelití předchozího zpomalení tempa růstu zahraniční poptávky do domácí ekonomiky.

Pozn.: Projekce úrokových sazeb dle prognózy ČNB; Zdroj: data ČNB


Zdroj: ČNB


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde