Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Ekonomický růst v další dekádě bude poloviční, prognózuje EIU

Ekonomický růst v další dekádě bude poloviční, prognózuje EIU

20.12.2019 16:54

Mezinárodní měnový fond nedávno snížil svoji prognózu růstu globální ekonomiky pro rok 2019 na 3 %, což je nejnižší úroveň od finanční krize v 2008/9. Za své si především vzaly obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou.

Simon Baptist, hlavní ekonom EIU (výzkumná a analytická divize skupiny The Economist (sesterská společnost zpravodajství The Economist)) řekl, že znaky růstu hospodářství se za poslední roky změnily a růst sám o sobě v další dekádě již nelze považovat za samozřejmost.

S odkazem na slova Simona Baptisty bude globální ekonomický růst v další dekádě poloviční.

Globální ekonomika již ukazuje známky zpomalení a dle hlavního ekonoma společnosti EIU již nelze samotný růst brát jako samozřejmost během dalšího desetiletí.

Mezinárodní měnový fond nedávno snížil svoji prognózu globálního ekonomického růstu pro rok 2019 na 3 %, což představuje nejnižší odhady od roku finanční krize na přelomu 2008/9. Důvodem je zejména napětí mezi Spojenými státy a Čínou, které v poslední době výrazně hýbe světovým hospodářstvím.

Během uplynulých deseti let skončilo na konci desetiletí několik států s nižším reálným HDP než na začátku dekády. Mezi takové státy se řadí například Řecko, Írán nebo Libye, zatímco reálný hospodářský růst na Ukrajině a v Itálii byl bez větších změn. Baptist také uvedl, že světová ekonomika si bude muset také navyknout na zpomalující růst v Číně.

„Očekávám, že růst bude oproti původnímu desetiletí přibližně poloviční. Mezi nejrychleji rostoucí země bude patřit Afrika (bez Nigérie) a jižní a jihovýchodní Asie, včetně Bangladéše, Keni a Filipín,“ uvedl.

Země s nejrychleji stárnoucí a klesající populací, jako je Japonsko, Itálie a Portugalsko, můžou očekávat ekonomický růst blízký nule, zatímco stárnutí napříč ekonomikami pravděpodobně způsobí jisté problémy, mezi nimiž bude největší stále větší potřeba zdravotní péče na rozvojových trzích jako je Čína, Rusko a Thajsko.

Další trend, který Baptist predikuje, je pokračující politická nestabilita.

Zdroj: CNBC


Tomáš Novák, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde