Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > USA spekulují ohledně možného snížení dosavadních cel o 50 % a neuvalení chystaných

USA spekulují ohledně možného snížení dosavadních cel o 50 % a neuvalení chystaných

12.12.2019 17:07

S blížícím se datem k uvalení dalších cel na Čínu přichází spekulace ohledně možného zrušení plánovaných cel a 50% snížení těch dosavadních. USA si nárokují striktní podmínky na které Čína doposud nechtěla přistoupit. Také Donald Trump se pokusil o jistý náznak vývoje jednání, když na svém twitterovém účtu uvedl, že Čína chce se Spojenými státy uzavřít velkou dohodu. Další vývoj na mezinárodním poli bude znám s příchodem dvanácté hodiny odpolední 15. prosince, kdy by měla v platnost vstoupit nová cla na čínské zboží v hodnotě 156 miliard amerických dolarů.

 

 

Obchodní vyjednávači za Spojené Státy navrhli snížit již existující cla až o polovinu na přibližnou hodnotu 360 mld. USD na čínské zboží a zároveň zrušit nadcházející plánované celní tarify, které by měly vstoupit v platnost v neděli 15. prosince.

Americký prezident Donald Trump dnes napsal na svůj twitterový účet, že se s Čínou blíží k velké dohodě. Pokud ji tedy chtějí, tak USA „je s ní za jedno“.

Návrh na snížení tarifů byl údajně vznesen během posledních pěti dní a výměnou za uzavření dohody Spojené Státy požadují, aby se Čína pevně zavázala k nákupu velkého množství zemědělských a jiných produktů Spojených Států, lépe ochraňovat intelektuální práva USA a umožnit jim větší přístup do čínského finančního sektoru. Pokud by Čína nesplnila závazky jako součást potenciálního obchodu, vrátily by se celní sazby na původní úroveň.

Během několika měsíců, co vyjednávání od října probíhají, Čína odmítá vyhovět požadavku Washingtonu zaručit se k nákupu většího množství sójových bobů z USA, drůbeže a dalších produktů s tím, že by to podle ní bylo vůbec v rozporu s pravidly Světové obchodní organizace.

Detaily ohledně dalších kroků případně potenciálních dohod budou alespoň částečně známy před polednem 15. prosince, kdy by USA měla uvalit další cla na Čínu a které by znamenalo uvalení tarifů na čínské zboží v hodnotě 156 miliard amerických dolarů. Týkaly by se zejména mobilních telefonů, notebooků, hraček, oblečení a dalšího spotřebitelského zboží. Čína i Spojené státy již naznačily, že vyjednávání se mohou protáhnout a přesáhnout datum stanovený pro uvalení dalších cel, jak se tomu již dravěji stalo, když obě strany měly za to, že se již schyluje k uzavření dohody.

Americký prezident zatím nerozhodnul, zdali „nedělní“ cla odloží, anebo sníží jejich dosavadní výši, jak je zmíněno výše.

Zdroj: The Wall Street Journal


Tomáš Novák, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,6018123,85619
GBP28,6986330,29137
CHF25,3967526,80625
PLN5,679205,99440

Kompletní informace zde