Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Makroekonomický výhled: Trhy budou sledovat zejména středeční zápis z posledního zasedání Fedu

Makroekonomický výhled: Trhy budou sledovat zejména středeční zápis z posledního zasedání Fedu

18.11.2019 16:06

Trhy budou sledovat zejména středeční zápis z posledního zasedání Fedu. Zveřejněna budou také data o PMI, a to jak v USA, tak i v Evropě. V pátek přijdou konečná data o tempu růstu německého HDP, které se dle předběžných dat vyhnulo ve 3Q recesi. V úterý se v TV debatě sejdou před blížícími se britskými volbami B. Johnson a J. Corbyn.

Ilustrativní foto; Zdroj: Fed

Minutes Fedu

Makroekonomicky bude tento týden zajímavý zejména díky zveřejnění zápisu z posledního zasedání Federálního výboru pro otevřený trh (FOMC) americké centrální banky. Minutes Fedu budou zveřejněny ve středu, přičemž investoři budou opětovně hledat jakékoli náznaky o budoucím vývoji měnové politiky, jež mohly být potenciálně nastíněny na minulém zasedání FOMC. Na posledním zasedání centrální banka potřetí v tomto roce snížila cílové pásmo pro mezibankovní sazbu federal funds rate, aby následně zejména prostřednictvím předsedy Rady guvernérů Fedu Jerome Powella komunikovala stabilitu úrokových sazeb na nejbližších měnově-politických zasedáních. Totéž naznačovalo také oficiální prohlášení zveřejněné na stránkách Fedu po zasedání.

V týdne budou na veřejnosti hovořit někteří členové americké centrální banky, jmenovitě např. prezident newyorského Fedu John Williams či clevelandská prezidentka Loretta Mester.

Debata v Británii

Zajímavostí bude zítřejší televizní debata mezi britským ministrem a šéfem Konzervativní strany a Borisem Johnsonem a lídrem Labouristické strany Jeremy Corbynem. Bude se jednat o první z řady televizních debat, které budou následovat v příštím měsíci před blížícími se volbami.

Příchozí data

Z makroekonomických dat v USA stojí za zmínku např. páteční PMI Markit či o den dříve zveřejněné žádosti o podporu v nezaměstnanosti. V úterý budou reportována data o nemovitostním trhu.

Z Evropy bude zajímavé taktéž páteční zveřejnění dat o PMI Markit v Německu i eurozóně. EMU bude reportovat také spotřebitelskou důvěru (čtvrtek), registraci nových automobilů či stavební výrobu (oboje úterý). Uprostřed týdne mj. také vyjde ekonomický výhled OECD či německá data o PPI. V závěru týdne budou pak zveřejněn konečný report o tempu růstu HDP v Německu. Podle předběžných dat by mezikvartálně měla německá ekonomika ve 3Q vzrůst o 0,1 % a vyhnout se tak recesi.

Časová řada Q/Q tempa růstu HDP od roku 2006; Zdroj: data Bloomberg


Zdroj: The Financial Times; Bloomberg


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde