Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Makroekonomický výhled na tento týden

Makroekonomický výhled na tento týden

21.10.2019 12:48

Tento týden se dočkáme bohatých dat z ekonomiky Spojených států, Německa a České republiky. V pondělí v Kanadě proběhnout volby do federálního parlamentu a ve čtvrtek bude mít zasedání Evropská centrální banka naposledy se současným guvernérem Mariem Draghim

Brexit

V sobotu britští poslanci schválili dodatek, který odsouvá přijetí Brexitové dohody, dokud její obsah nebude převeden do britského práva. Toto „podmínečné přijetí“ prošlo o 16 hlasů. O oficiálním schválení Brexitové dohody poslanci v sobotu nehlasovali.

Podle posledních informací předseda Evropské komise Donald Tusk oznámil, že dostal od britského premiéra Borise Johnsona nepodepsaný dopis s žádostí o odklad Brexitu. Podle televizní stanice BBC k němu připojil další podepsaný dopis, ve kterém označuje odklad Brexitu za chybu.

Evropská centrální banka

Evropská centrální banka ve čtvrtek (24. října) bude zasedat naposledy v čele s Mariem Draghim jako guvernérem ECB, na kterém banka oznámí své nové měnově politické rozhodnutí.

Ekonomové neočekávají změnu úrokových sazeb po posledním zasedání, na kterém banka snížila svou depozitní úrokovou sazbu na nové rekordní minimum minus 0,5 procenta z dosavadních minus 0,4 procenta. Zároveň oznámila, že od listopadu obnoví nákupy dluhopisů, a to v objemu 20 miliard eur (zhruba 517 miliard korun) měsíčně. Snaží se tak reagovat na další zhoršení ekonomických podmínek v eurozóně, zejména na zpomalování hospodářského růstu a nízkou inflaci.

Volby v Kanadě

Kanadu v pondělí čekají volby do federálního parlamentu. O 338 křesel se v tomtéž počtu obvodů ucházejí členové šesti politických stran, z nichž dvě připadají v úvahu, že budou sestavovat vládu. Liberální strana a Konzervativní strana se u moci střídají v Kanadě po 152 let, od roku 1867, kdy Kanada získala nezávislost na Británii.

Ekonomická data

V úterý se dočkáme hodnoty indexu výrobní aktivity richmondského Fedu a vývoj prodeje existujících domů v USA. Ve středu přijdou data ze Spojených států ohledně indexu žádostí o hypotéky, indexu cen domů FHFA. Čtvrtek na data bude velmi rozmanitý, když se dočkáme čísel ohledně podnikatelské a spotřebitelské důvěry v České republice. Podíváme se na hodnoty indexu nákupních manažerů Markit/BME v Německu a ze Spojených států přijdou data ohledně zboží dlouhodobé spotřeby. V pátek uvidíme hodnotu indexu IFO podnikatelského klimatu z Německa.

 

Zdroj: Bloomberg


Tomáš Novák, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde