Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí opět zpomalila

Čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí opět zpomalila

18.10.2019 17:24

Další zpomalení potkalo čínskou ekonomiku ve třetím kvartálu letošního roku. Ekonomové jsou skeptičtí ohledně dalšího vývoje tamějšího hospodářství. Na poli mezinárodního obchodu dosáhla země významného pokroku, když se Spojené státy po posledním kole obchodních jednání rozhodly pro pozastavení navýšení cel na čínský dovoz, které mělo vstoupit v platnost tento týden v úterý.

Čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla o 6 % a tamější hospodářství se tak vyvíjelo přesně s cílem čínské centrální banky v době, kdy se zpomaluje podnikatelská aktivita v zemi.

Růst napříč čínským hospodářstvím se zpomalil i navzdory náznakům oživení v průmyslové produkci a maloobchodním tržbám na konci kvartálu.

Investice do fixních aktiv byly v prvních devíti měsících letošního roku meziročně vyšší o 5,4 %. Investice do fixních aktiv jako měřítka výstavby v Číně, která dříve bývala hlavním tahounem tamější ekonomiky, v poslední době pomalu ztrácí na významnosti. V prvních osmi měsících letošního roku byly investice do fixních aktiv meziročně vyšší o 5,5 % a v první polovině roku byly meziročně vyšší o 5,8 %.

Investice do agrikulturního, výrobního a průmyslového sektoru v září oslabily, zatímco investice do infrastruktury byly silnější před nadcházející oslavou sedmdesáti let čínské komunistické strany.

Ekonomický růst Číny má sestupnou tendenci již posledních pár let. Každé čtvrtletní zpomalení posouvá tamější ekonomický růst na nová minima od začátku současného způsobu měření HDP, jež začalo v roce 1992. Tamější hospodářství rostlo ještě méně než v uplynulém kvartálu, a to v roce 1990, když se Čína vzpamatovávala z oslabení investic po masakru na náměstí Nebeského klidu v roce 1989. Masakr na náměstí Nebeského klidu bylo násilné potlačení demonstrací konaných v čínském hlavním městě Pekingu mezi 15. dubnem a 4. červnem 1989. K hlavnímu zásahu armády proti lidovému povstání došlo v noci z 3. na 4. června 1989.

Experti jsou skeptičtí ohledně dalšího vývoje

Ekonomové jsou pesimističtí ohledně dalšího vývoje čínské ekonomiky, přestože v posledním čtvrtletí byly jisté pozitivní body v podobě meziročního růstu maloobchodních tržeb ve výši 7,8 % a průmyslové produkce meziročně vyšší o 5,8 %.

„Navzdory silnému září tady zůstává tlak na ekonomickou aktivitu v nadcházejících měsících,“ uvedl senior ekonom Julian Evans-Pritchard z Capital Economics.

„Slábnoucí domácí poptávka bude i nadále dopadat na export, fiskální omezení představuje menší výdaje na infrastrukturu a konstrukční boom je také na ústupku,“ dodal v poznámce.

Čínský ekonom z TS Lombard uvedl, že růst čínského hospodářství bude v dalších dvou čtvrtletích zpomalovat. Dle jeho názoru růst Číny ve čtvrtém kvartálu zpomalí na 5,8 %.

Přestože oficiální data HDP z Pekingu jsou měřítkem zdraví druhé největší světové ekonomiky, mnoho expertů mimo Čínu je skeptických ohledně věrohodnosti zveřejňovaných dat.

Data ohledně exportu a importu byly v září horší, než se očekávalo, což bylo zapříčiněno zejména obchodní válkou se Spojenými státy.

Dva ekonomičtí giganti se zapletli do obchodní války již více než před rokem a momentálně na sebě obě země vzájemně uvalují tarifní cla v hodnotě miliard dolarů.

Poslední kolo obchodních jednání skončilo minulý týden ve Washingtonu. Spojené státy po setkání prohlásily, že pozastaví navýšení cel na čínský dovoz, které mělo vstoupit v platnost tento týden v úterý (15.10.2019). O clech, která mají vzejít v platnost v prosinci, americký prezident zatím nerozhodl.

Donald Trump uvedl, že obě země jsou blízko konce obchodní války, i přestože další jednání jsou nezbytná. Páteční dohodu označil za první fázi širší dohody. Zároveň naznačil, že novou dohodu by mohl podepsat s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem na listopadovém summitu v Chile.

USA by zatím měly pozastavit plánované zvýšení cel od 15. října a mohly by také odložit nebo zrušit cla, která mají vstoupit v platnost v polovině prosince. Taková dohoda znamená první průlom v 18 měsíců trvající obchodní válce, která poškozuje ekonomiky obou národů, rozbuřuje finanční trhy a zpomaluje globální ekonomický růst.

Nicméně nejdůležitější body pro Spojené státy zůstávají stále nevyřešené. USA jde hlavně o vyřešení údajné krádeže duševního vlastnictví Čínou, nucené transfery technologií a čínské dotace pro průmyslové podniky.

Zdroj: Bloomberg, CNBC


Tomáš Novák, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde