Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Předseda Rady guvernérů Fedu J. Powell oznámil záměr nákupu dluhopisů ve snaze o zvýšení bilance

Předseda Rady guvernérů Fedu J. Powell oznámil záměr nákupu dluhopisů ve snaze o zvýšení bilance

9.10.2019 10:19

Předseda Rady guvernérů Fedu J. Powell oznámil záměr nákupu dluhopisů ve snaze o dodání likvidity do mezibankovního sektoru.

Navyšování bilance Fedu

Předseda Rady guvernérů americké centrální banky Jerome Powell na včerejší konferenci v Denveru oznámil záměr pokračovat v nákupech vládních dluhopisů ve snaze o vyhnutí se potenciálním potížím, jež centrální banku potkaly v posledních týdnech v souvislosti s fluktuacemi krátkodobých úrokových sazeb na mezibankovním trhu. Powell řekl, že v nejbližší budoucnosti oznámí konkrétní způsob, jakým dojde k navýšení rezerv v průběhu času.

Powell pouze poodhalil, že se bude jednat o nákupy vládních bondů (spekuluje se zejména o tříměsíčních dluhopisech) ve snaze o dodání likvidity. Navíc dodal, že tento krok by neměl být vnímán jakožto návrat kvantitativního uvolňování (QE), které Fed prováděl v letech po finanční krizi.1

O vývoji sazeb toho Powell příliš nenaznačil

Ohledně budoucího nastavení cílového pásma pro mezibankovní sazbu fed funds rate odmítl J. Powell být jakkoliv konkrétnější.

—————————————————————————————————

1) Nákupy dluhopisů s cílem růstu bilance opravdu nelze zaměňovat s nakupováním bondů ve snaze o ovlivňování výnosové křivky. Při QE jde centrální bance o cílení, resp. ovlivnění, výnosů dluhopisů, přičemž nárůst bilance je reziduem tohoto nástroje. Naopak při nákupech bondů se záměrem nafouknutí bilance Fedu nejde o ovlivňování výnosové křivky, jedná se o technický nástroj sloužící k lepšímu fungování mezibankovního trhu, nikoliv o měnově-politické opatření.

 

Zdroj: Bloomberg


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde