Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > USA osvobodily některé zboží od tarifních cel

USA osvobodily některé zboží od tarifních cel

20.9.2019 16:25

Spousta čínských produktů bude osvobozena od tarifů, která administrativa Donalda Trumpa uvalila na čínské zboží minulého roku. Rozhodnutí přichází po více než 1 100 žádostech o jejich zavedení ze strany firem ve Spojených státech. Výjimka se tak bude vztahovat například na kávové filtry na jedno použití, plastová brčka, psí vodítka, vánoční osvětlení anebo skateboardy.

Spojené státy dočasně vyjímají více než 400 druhů čínských produktů z tarifů uvalených administrativou Donalda Trumpa v loňském roce.

Vyplývá to ze tří dokumentů, které byly zveřejněny v pátek americkou kanceláří pro zahraniční obchod. Nejdříve byla zpráva zveřejněna na webu Politico.

Výjimka zahrnuje zboží jako vánoční osvětlení, plastová brčka, psí vodítka a desky plošných spojů. Celkem se jedná o 437 druhů produktů, jež jsou součástí tarifů v hodnotě 250 miliard amerických dolarů čínského zboží, které Spojené státy tarify zasáhly v předchozím roce.

Výjimka přichází po více než 1 100 žádostech o udělení výjimek, o které žádaly společnosti v USA.

„Nejeví se to jako náhlá změna v obchodní politice USA… Je to spíše otázka dopadu obchodní války na americkou ekonomiku než ústupu Číně.“

Zboží osvobozené od tarifů Spojených států

Dvě největší světové ekonomiky byly zaseknuty v neustále se zvyšujícím napětí obchodních neshod po dobu více než jednoho roku. Zástupci Spojených států a Číny by se měly setkat ve Washingtonu v říjnu letošního roku.

„Poslední výjimka ze strany Spojených států je tichým uznáním USA toho, jakou škodu uvalení tarifů tamější ekonomice způsobilo,“ uvedl Stephen Olson, výzkumník v Hinrich Foundation.

„Nicméně načasování je zajímavé,“ uvedl. „Naznačuje to, že ani jedna strana nemá zájem na dalším vyhrocování situace a namísto toho se snaží vytvořit pozitivní atmosféru před říjnovým kolem vyjednávání v naději, že tato jednání minimálně zabrání dalšímu zhoršení situace,“ dodal Olson.

 

Zdroj: CNBC


Tomáš Novák, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde