Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Co očekávat od zasedání FOMC Fedu?

Co očekávat od zasedání FOMC Fedu?

31.7.2019 11:37

FOMC Fedu bude dnes rozhodovat o nastavení měnových podmínek v USA. Očekává se snížení úrokových sazeb o 25 bazických bodů. Sledovaná bude také následná tisková konference J. Powella.

Ilustrativní foto: Zasedání FOMC Fedu

Snížení úrokových sazeb o 25 bazických bodů

Federální výbor pro otevřený trh (FOMC) americké centrální banky bude dnes rozhodovat o nastavení měnových podmínek. Fed by podle očekávání měl snížit cílové pásmo pro mezibankovní sazbu federal funds rate o 25 bazických bodů na 2,00 - 2,25 %. Někteří ekonomové a investoři horovali dokonce za razantnější snížení o 50 bazických bodů, avšak soudě dle prohlášení samotných amerických centrálních bankéřů se tato varianta nejeví jako příliš pravděpodobná.

Poslední zápis ze zasedání FOMC ukázal, že někteří centrální bankéři vnímají potřebu více akomodativní měnové politiky. V podobném duchu se v několika výstupech vyjadřoval také předseda Rady guvernérů J. Powell.

Diskuze o dnešním zasedání FOMC Fedu od Yahoo Finance

Tisková konference J. Powella

Jelikož se snížením úrokových sazeb se již počítá, zajímavější bude sledovat potenciální náznaky ohledně dalších kroků Fedu. Ty pravděpodobně nepřijdou v oficiálním prohlášení ke snížení sazeb, kde se nadále očekává ponechání věty o tom, že centrální banka „bude podnikat kroky, které jsou v souladu se snahou o udržení přetrvávající expanze“. Bližší přiblížení budoucí měnové politice Fedu však může na následné tiskové konferenci přinést J. Powell. Ani od něho však samozřejmě nelze očekávat explicitní výroky zřetelně naznačující další kroky centrální banky.

Jednou z nejistot ohledně dnešního zasedání je potenciální oznámení ukončení programu snižování bilance již v tomto měsíci. Většinově se však očekává ukončení smršťování bilance až v září.

Potenciální oponenti

Zajímavé může být také rozlošení hlasů uvnitř FOMC. Rozhodnutí o snížení sazeb pravděpodobně nebude jednohlasné, jelikož Esther George z kansaského Fedu či Eric Rosengren z regionální pobočky v Bostonu v posledních týdnech svými výroky jasně naznačili, že nutnost snižování sazeb v současné chvíli nevnímají.

 

Zdroj: The Financial Times; Bloomberg; Yahoo Finance; Fed


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde