Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Francouzský guvernér de Galhau říká, že ECB by neměla být přílišně závislá na tržních indikátorech

Francouzský guvernér de Galhau říká, že ECB by neměla být přílišně závislá na tržních indikátorech

16.7.2019 16:38

Francouzský guvernér de Galhau na dnešní konferenci v Paříži řekl, že ECB by neměla být přílišně závislá na tržních indikátorech, ale měla by být orientovaná zejména na reálná data.

Zdroj: Bank of France

Méně pozornosti tržním indikátorům

Guvernér francouzské centrální banky François Villeroy de Galhau se dnes na konferenci v Paříži (ku příležitosti setkání představiteů G - 7) vyjadřoval k měnové politice na území eurozóny a k tržním očekáváním ohledně kroků Evropské centrální banky (ECB). Galhau řekl, že ECB musí zůstat nezávislá na tržně měřených inflačních očekáváních, stejně tak jako na politickém tlaku. „Bereme tržní indikátory v úvahu, ale nemůžeme být na nich závislí,“ řekl francouzský guvernér. Posléze dodal, že ECB by měla být závislá zejména na reálných datech a dle jejich (ne)konzistence s projekcí reagovat, je - li to třeba.

Jeho komentáře tak reagují na v poslední době často diskutovaný pokles tržně měřených inflačních očekávání. Hlavní ukazatel tržních inflačních očekávání, výnosy z tzv. TIPS (Treasury Inflation-Protected Securities neboli inflačně chráněné dluhopisy) na pětiletém horizontu poklesly na 1,2 %, což je nejnižší úroveň od roku 2003.

Nezávislost na politických komentářích

Galhau v Paříži taktéž odmítavě zodpovídal dotazy ohledně politických ataků D. Trumpa o tom, že ECB svoji měnovou politikou záměrně oslabuje směnný kurz. Mj. ještě hovořil také o tom, že měnová politika samozřejmě není schopna vyvažovat škody způsobené protekcionistckými opatřeními; ty totiž ovlivňují dlouhodobý potenciál ekonomiky, na který centrální banka z titulu monetární neutrality není schopna (s výjimkou hyperinflace) působit. „To by mělo být starostí fiskálních opatření,“ dodává francouzský guvernér.

ECB bude rozhodovat o nastavení měnových podmínek v eurozóně příští týden ve čtvrtek 25. července.

 

Zdroj: The Financial Times


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6504626,01854
USD22,8294924,09651
GBP28,7939830,39202
CHF25,1982626,59674
PLN5,705526,02218

Kompletní informace zde