Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Makroekonomický výhled tohoto týdne: Summit EU se prodlužuje, setkání OPEC, obnova jednání USA-Čína

Makroekonomický výhled tohoto týdne: Summit EU se prodlužuje, setkání OPEC, obnova jednání USA-Čína

1.7.2019 14:03

Summit EU ohledně obsazení nejvyšších unijních postů bez výsledku, zítra nás čeká pokračování. Dneškem zasedání ve Vídni OPEC, očekává se prodloužení dohody o omezení těžby ropy. Z dat si zmiňme čtvrteční složený PMI za EMU, páteční průmyslové objednávky v SRN a v zámoří ISM PMI ve středu a payrolls v pátek.

summitek

Podle nejnovějších informací se summit EU ohledně obsazení vrcholných
pozic unijní politiky, který začal již včera v neděli, kvůli absenci
výsledné dohody mezi členskými státy prodlužuje i na zítřek.
Zdroj foto: TVM News

 

Prodloužený summit EU
Již od neděle zasedají představitelé členských států Evropské unie s cílem obsadit nejvyšší unijní pozice, příkladem šéfa Evropské komise, předsedu Evropského parlamentu ale taktéž i nástupce Maria Draghiho na postu šéfa ECB. Ještě před začátkem summitu se vědělo, že dohoda nebude snadná, protože členské státy jsou především v otázce, kdo nastoupí no pozici ve vedení EK za Jeana-Clauda Junckera, rozdělené. Absence shody na této otázce tak logicky odsouvá i dohodu na tom, kdo bude příštím šéfem evropské měnové autority. Podle nejaktuálnějších informací zasedání dnes žádný hmatatelný výsledek bohužel nepřinese. Nicméně již zítra by mělo pokračovat dále.

OPEC(+) ve Vídni
Dnešním dnem se v sousední Vídni sjíždějí zástupci členů Organizace zemí vyvážejících ropu. Hlavním tématem setkání je udržení snížených dodávek ropy na trh. Na pokračujícím omezení dodávek ropy se již mezi sebou dohodly Rusko a Saudská Arábie, což zkritizoval členský Írán, kterému se nelíbí jejich bilaterální vyjednávání neberoucí ohled na členy kartelu. Ve Vídni by se pak ke klasickému složení kartelu měly připojit i další země, o nichž se hovoří v poslední době jako o OPEC+. Předpokládá se, že výsledkem vídeňského setkání bude schválení dohody prodlužující stažení ropy z trhu.

Vyjednávání USA-Čína
Včerejší setkání Donalda Trumpa se Si Ťin-pchingem skončila prohlášením obou stran, že k dalšímu navyšování cel, rozšíření pole jejich působnosti a ani jiným restriktivním opatřením na poli mezinárodního obchodu nedojde v dohledné době a znovu otevřením vyjednávacího procesu o stabilizaci bilaterálních obchodních vztahů. Nicméně prozatím nebyla stanovena žádná přesná data či termíny, kdy by se obě strany mohly opětovně spolu sejít. Lze ale snad očekávat, že alespoň určitý nástin toho, kdy, kde, kdo a jak se poprvé sejde, by mohl být znám již v následujících dnech.

Řečníci FEDu a ECB
Za zmínku stojí i úterní veřejné vystoupení Johna Williamse, prezidenta newyorské pobočky FEDu s hlasovacími právy v FOMC, obzvláště nyní v době, kdy trh předpokládá snížení federal funds rate. I na evropské měnově-politické scéně se dočkáme slov hlavního ekonoma a tím pádem i člena Rady guvernérů ECB a tvůrce měnových podmínek v EU Philipa Lanea, která zazní ve čtvrtek ve Frankfurtu nad Mohanem.

Evropská data
Dnes došlo k uveřejnění indexu nákupních manažerů v evropském průmyslu, ve středu by pak měla být známa i jeho složená varianta. Ještě před uveřejněním PMI v průmyslu (za EMU s 47,6 body o 0,2 bodu níže oproti očekávání) se očekávala stabilita, která však bude pravděpodobně kvůli poklesu této složky spíše níže.

Nejen pro frankfurtskou burzu a náš domácí průmysl budou však velmi zajímavá i data za německé průmyslové objednávky. Poslední data jádrové verze ukazatele totiž indikovala v dubnu posílení průmyslu největší evropské ekonomiky.

Americká data
Ukazatelům, které bude investiční svět tento týden sledovat v zámoří, vévodí ISM PMI a tzv. „payrolls“. Index nákupních manažerů ISM by ve středu podle analytiků v konsenzu dotázaných agenturou Reuters měl dojít k poklesu o 0,9 bodu na 56,0 bodu. Páteční data z amerického trhu práce by mohla podle odhadů vykázat až 158 tis. nově obsazených pracovních míst mimo zemědělský sektor a míra nezaměstnanosti by se měla udržet okolo 50letého minima s 3,6 %.

 

Zdroj: Bloomberg, CNBC, The Financial Times, Reuters


Miloslav Blín, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde