Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Šest členů BR ČNB hlasovalo pro stagnaci sazeb, jeden pro zvýšení; rizika prognózy dle BR vyrovnaná

Šest členů BR ČNB hlasovalo pro stagnaci sazeb, jeden pro zvýšení; rizika prognózy dle BR vyrovnaná

26.6.2019 16:15

Šest členů bankovní rady ČNB na dnešním zasedání hlasovalo pro stagnaci sazeb, jeden pro zvýšení o 0,25 procentního bodu. Rizika prognózy byla bankovní radou vyhodnocena jakožto vyrovnaná. Stěžejní roli pro další kroky centrální banky bude nadále hrát vývoj v zahraničí.

Foto z dnešního zasedání bankovní rady ČNB; Zdroj: Twitterový účet člena bankovní rady Aleše Michla

Šest členů hlasovalo pro stabilitu sazeb, jeden pro zvýšení o 25 bazických bodů

Česká národní banka (ČNB) dnes podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny. Hlavní měnově - politická sazba v podobě 2T repo tedy zůstává na 2 %, zatímco diskontní sazba na 1 % a lombardní na 3 %. Pro ponechání úrokových sazeb hlasovalo šest členů bankovní rady, pro zvýšení o 25 bazických bodů hlasoval jeden člen. Soudě podle výroků jednotlivých členů bankovní rady z posledních týdnů lze předpokládat, že se jednalo o Vojtěcha Bendu.

Tisková konferecne guvernéra Jiřího Rusnoka

Na následující tiskové konferenci guvernér Jiří Rusnok akcentoval důležitost sledování zahraničního vývoje, přičemž současná nejistota může dávat ČNB prostor pro ponechávání úrokových sazeb na stávajících úrovních. Zároveň však nevyloučil, že v případě snížení zahraničních rizik by úrokové sazby mohly nadále růst. Stejně tak dodal, že v případě zhoršení současného vývoje je ČNB připravena sazby snížit.

Zdroj: ČNB

Se současnou prognózou je konzistentní stabilita úrokových sazeb do 1H 2020

Stávající prognóza* ČNB projektuje míru inflace na horizontu tohoto roku v horní polovině tolerančního pásma inflačního cíle, přičemž na přelomu roku by se měla míra inflace dostat shora k cíli. S tímto vývojem je posléze konzistentní stabilita úrokových sazeb až do poloviny příštího roku.

Rizika prognózy vyhodnocena jako vyrovnaná

Celkově vyhodnotila bankovní rada rizika prognózy jako vyrovnaná. Hlavním rizikem je již zmíněná zahraniční nejistota, zejména v souvislosti s vývojem obchodních vyjednávání mezi světovými velmocemi. Stěžejní roli při vyhodnocování rizik prognózy však hraje také ekonomické zpomalení eurozóny či vývoj kurzu koruny. Je tak zřejmé, že jakékoli další kroky bankovní rady budou výrazně podmíněny vývojem v zahraničí.

—————————————————————————————————

*Nová prognóza bude k dispozici před příštím zasedání bankovní rady v srpnu.

 

Zdroj: ČNB


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde