Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Předseda Rady guvernérů Fedu Jay Powell zdůrazňuje riziko zpomalujícího globálního růstu

Předseda Rady guvernérů Fedu Jay Powell zdůrazňuje riziko zpomalujícího globálního růstu

26.6.2019 09:51

Předseda Rady guvernérů Fedu Jay Powell zdůrazňuje riziko zpomalujícího globálního růstu. Média jeho výstup interpretují jakožto otevřenost pro potenciální snížení sazeb na příštím zasedání FOMC.

Riziko zpomalujícího globálního růstu

Předseda Rady guvernérů americké centrální banky Jay Powell hovořil včera v New Yorku o vývoji měnové politiky ve Spojených státech. Média jeho vystoupení interpretují tak, že Powell začíná být čím dál více nakloněný případnmu snižování cílového pásma pro mezibankovní sazbu federal funds rate o 25 bazických bodů na příštím měnově - politickém zasedání v červenci.

Předseda upozornil na riziko zpomalujícího globálního růstu, a to zejména v návaznosti na nižší podnikatelskou důvěru z titulu pokračujících sporů při vyjednávání o obchodních dohodách mezi světovými velmocemi. Tento stav věcí se podle Powella výrazně posunul od května, kdy podle něho FOMC neviděl výrazný důvod pro změnu úrokových sazeb.

Další témata

Mimo to se Powell v proslovu věnoval také tématu politické nezávislosti Fedu v reakci na další kritické komentáře ze strany prezidenta Spojených států Donalda Trumpa či tématu nižší rovnovážné úrokové sazby, která snižuje centrálním bankám vyspělých zemí manévrovací prostor při provádění měnové politiky prostřednictvím změny úrokových sazeb.

James Bullard říká, že snížení o 0,5 procentního bodu by bylo přehnané

Kromě Powella včera v médiích vystupoval také prezident st. louiského Fedu James Bullard, který jako jediný na červnovém zasedání hlasoval pro snížení sazeb, a to rovnou o 50 bazických bodů. Včera však řekl, že takovéto snížení by podle něho bylo přehnané a osobně by si přál snížení o 25 bazických bodů.

 

Zdroj: The Financial Times


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde