Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > ČBA vítá plán na založení rozvojového fondu

ČBA vítá plán na založení rozvojového fondu

20.5.2019 14:01

Česká bankovní asociace (ČBA) následně uvedla, že vítá návrh na vytvoření národního rozvojového fondu. ČBA uvedla, že cílem návrhu je navýšit investiční kapacitu české ekonomiky o desítky až stovky miliard korun ročně, zejména v oblastech nájemního nebo sociálního bydlení, vzdělávání, dopravní infrastruktury či digitalizace. Premiér Andrej Babiš, který vytvoření fondu navrhl, v pondělí řekl, že velké banky by v zásadě souhlasily s počátečním kapitálovým vkladem do fondu ve výši 6 miliard korun.

Dnes jsme informovali o tom, že premiér Andrej Babiš se opětovně vyjadřoval na téma bankovní daně. Babiš řekl, že „sektorová daň na banky by ohrozila ekonomiku a stabilitu bankovního sektoru.“ Posléze premiér dodal, že pokračují jednání se zástupci bank o národním rozvojovém fondu. Podle něho by do fondu měly nejdříve vstoupit čtyři největší banky, poté by byly přizvány další bankovní společnosti.

Česká bankovní asociace (ČBA) následně uvedla, že vítá návrh na vytvoření národního rozvojového fondu, který je dle ní výrazně progresivnější a inovativnější než zavedení jakékoli formy dodatečného sektorového zdanění. ČBA uvedla, že cílem návrhu je navýšit investiční kapacitu české ekonomiky o desítky až stovky miliard korun ročně, zejména v oblastech nájemního nebo sociálního bydlení, vzdělávání, dopravní infrastruktury či digitalizace. „Naší snahou bude, aby fond vznikl co nejdříve. Jeho fungování bude záležet jednak na objemu prostředků, které do něj vloží banky a další přispěvatelé, ale také i na kvalitě projektů, které bude předkládat vláda. Fond by měl fungovat jako nezávislá a plně profesionální instituce,“ uvedla asociace v tiskové zprávě.

Premiér Andrej Babiš, který vytvoření fondu navrhl, v pondělí řekl, že velké banky by v zásadě souhlasily s počátečním kapitálovým vkladem do fondu ve výši 6 miliard korun.

Generální ředitel Komerční banky říká, že profesionálně řízený a nezávisle spravovaný národní rozvojový fond banka vnímá jako iniciativu, která usnadní financování vybraných investičních projektů státu, i jako další příspěvek bank ke kvalitnějšímu životu občanů České republiky.

Zdroj: Reuters


David Halman, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6504626,01854
USD22,8294924,09651
GBP28,7939830,39202
CHF25,1982626,59674
PLN5,705526,02218

Kompletní informace zde