Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Ekonomický růst České republiky navzdory rizikům zůstane solidní

Ekonomický růst České republiky navzdory rizikům zůstane solidní

7.5.2019 17:23

Evropská komise během dalších dvou let očekává mírný růst české ekonomiky. Domácí poptávka pravděpodobně zůstane i nadále hlavním růstovým faktorem HDP, zatímco se očekává, že čistý export bude mít negativní dopad na ekonomický růst druhý po sobě jdoucí rok. Nedostatek pracovních sil a závislost na zahraničním sektoru zůstanou nadále hlavními riziky. Index spotřebitelských cen dle odhadů zůstane blízko inflačnímu cíli centrální banky, tedy 2 %. Evropská komise prognózuje pokles přebytku státního rozpočtu v porovnání s předchozími lety.

Domácí poptávka jako zdroj růstu HDP

Silný růst investic v roce 2018 umožnil ekonomický růst o 2,9 %. Spotřeba domácností k růstu také významně přispěla. Podpořena byla velmi silnými podmínkami na pracovním trhu a růstem reálných mezd. Nicméně, meziroční pokles čistého exportu v roce 2018 neumožnil 4,4% ekonomický růst jako v roce 2017. Růst HDP v roce 2019 se očekává mírný, a to ve výši 2,6 % a v roce 2020 ve výši 2,4 %. Spotřeba domácností pravděpodobně zůstane hlavním růstovým faktorem, podpořena nárůstem mezd napříč ekonomikou. Růst investic evropská komise očekává nevýrazný v porovnání se značným růstem v roce 2018.

Růst HDP České republiky a vývoj jeho jednotlivých složek

Růst investic bude pokračovat v nižším tempu

Růst investic po svém vrcholu v roce 2018 zpomalí, ačkoliv se očekává, že soukromý i veřejný sektor podpoří investiční aktivitu. Automatizace a robotizace zůstanou prioritami v privátním sektoru a s tím také odpovídající investice směřující k zvýšení produktivity. Navzdory dlouhodobým nejistotám, společnosti pravděpodobně budou pokračovat v investicích do kapitálu za současné situace na pracovním trhu, kdy je nedostatek kvalifikovaných pracovníků a rostoucí mzdové tlaky zůstanou zachovány. Na druhou stranu, podstatný růst v produktivitě se již uskutečnil. To může být částečně vysvětleno zpožděním mezi začátkem automatizačním procesů a momentem, kdy je zřejmý růst produktivity.

Zhoršení obchodní bilance

Jako malá otevřená ekonomika, Česká republika je silně závislá na zahraničním sektoru. Zpomalující poptávka hlavním obchodních partnerů, především těch z Evropské Unie, může potlačit růst exportu. Očekává se pokračující rychlý růst reálných mezd během prognózovaného období, nedostatek na pracovním trhu, můžou ohrozit konkurenceschopnost českého exportu. Počet volných pracovních míst bude narůstat ve všech sektorech ekonomiky napříč všemi kvalifikacemi.

Očekává se, že inflace zůstane nad cílem ČNB

Inflace (harmonizovaný index spotřebitelských cen) dosáhla 2 % v roce 2018 a byla tak nižší oproti inflaci ve výši 2,4 % v roce 2017 v kontextu utahování měnové politiky. V roce 2019 se očekává opětovný růst inflace, ovlivněn prudkým nárůstem cen služeb a energii. Prognóza inflace (HICP) na rok 2019 je ve výši 2,4 %, mírně nad 2% cílem České národní banky. V roce 2020 se očekává zmírnění inflace na 2 %.

Hlavní prvky předpovědi

Prognózu Evropské komise v plném znění naleznete po kliknutí.

Zdroj: Evropská komise

 


Tomáš Novák, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde