Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > ROZHOVOR - Mora je připraven podpořit zvýšení sazeb ČNB, jeho hlas může rozhodnout

ROZHOVOR - Mora je připraven podpořit zvýšení sazeb ČNB, jeho hlas může rozhodnout

25.4.2019 10:38

Viceguvernér České národní banky (ČNB) Marek Mora je připraven na nadcházejícím měnovém zasedání podpořit zvýšení úrokových sazeb o 25 bazických bodů, pokud pro to bude hovořit nová prognóza, řekl Mora v rozhovoru pro Reuters.

Při trvalých inflačních tlacích plynoucích z rostoucí domácí ekonomiky by se tak Morův hlas mohl stát rozhodujícím pro zvýšení dvoutýdenní repo sazby na 2,0 procenta, poprvé za uplynulou dekádu.

Příští měnové zasedání ČNB se koná 2.května, kdy bude mít bankovní rada k dispozici také novou prognózu centrální banky. ČNB s ohledem na zpomalení růstu v Evropě přerušila cyklus utahování sazeb v prosinci po pěti zvýšeních za loňský rok.

"Mně osobně moje sčítání vychází mírně pro zvýšení sazeb," řekl Mora v rozhovoru pro agenturu Reuters, který se uskutečnil ve středu.

"Pokud by to prognóza navrhla, tak budu pro, přestože já asi více než někteří jiní v bankovní radě vnímám to riziko, že vývoj v zahraničí na nás může dopadnout rychleji a tvrději, než předpokládá model."

Členové rady Vojtěch Benda a Aleš Michl na všech třech posledních zasedáních, kdy většina rady rozhodla o ponechání sazeb beze změny, hlasovali pro jejich zvýšení. Další člen Tomáš Holub agentuře Bloomberg minulý týden řekl, že se letos podle jeho názoru objeví prostor pro jedno zvýšení sazeb, a to spíše v první polovině roku.

Guvernér Jiří Rusnok v rozhovoru pro ekonomickymagazin.cz zveřejněném ve středu uvedl, že ČNB zůstává na "tenké hraně" mezi jedním mírným zvýšením sazeb na příštím zasedání, nebo jejich ponecháním beze změny.

Z celkových sedmi zvýšení sazeb současného cyklu od roku 2017 jich pět proběhlo na zasedáních, kde bankovní rada projednávala novou prognózu.

Inflace v březnu na úrovni 3,0 procenta dosáhla horní hranice tolerančního pásma ČNB a šestiletého maxima.

"Máme inflaci trošku vyšší, než jsme čekali, zejména jádrovou. To souvisí s tím, jak je pořád 'natlakovaný' trh práce, mzdový vývoj a soukromá spotřeba."

Také kurz koruny je nadále slabší, než počítá prognóza, což je podle Mory další dlouhodobě proinflační faktor.

Nové proinflační riziko podle viceguvernéra představuje růst cen ropy v kombinaci s posilujícím dolarem, který v korunovém vyjádření ropu ještě více zdražuje.

Hlavní skupina rizik na spodní straně pramení z globální ekonomiky, řekl Mora, kde zpomalení růstu zažívá Evropa, eurozóna a zvláště hlavní obchodní partner, Německo.

"Největší protiinflační faktor je vývoj v zahraničí. Globální zpomalení víc dopadlo na eurozónu a v eurozóně ještě více na Německo," řekl Mora.

"Sám o sobě odklad zvyšování sazeb ECB a teď ještě další program (nové TLTRO) jsou také faktory hovořící v protiinflačním směru."

Pokud jde o slabší vývoj koruny oproti prognózám v minulých kvartálech, Mora řekl, že ČNB po zasedání příští týden představí výsledky upraveného prognostického modelu, který použije jako alternativní scénář k základní prognóze, a bude pracovat na tom, aby se stal hlavním prognózovacím instrumentem.

"Budou tam jinak nastavené rovnovážné zahraniční úrokové sazby a riziková prémie České republiky, úrokový diferenciál nebude působit v plném rozsahu."

"Pokud vše ostatní zůstane beze změny, tak pokud máte mírnější posilování koruny, tak by vám trajektorie úrokových sazeb měla vyjít mírně výš. Tato logika platí v každém prognózovacím modelu."

 

Reportér: Jan Lopatka; Editoval: Jan Schmidt

Zdroj: Reuters


Tomáš Novák, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5711625,93484
USD23,0552324,33477
GBP28,7049530,29805
CHF25,3009126,70509
PLN5,682125,99748

Kompletní informace zde