Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Thyssenkrupp a Tata usilují o vytvoření společného podniku

Thyssenkrupp a Tata usilují o vytvoření společného podniku

2.4.2019 16:07, TKA

Společnosti ThyssenKrupp AG a Tata Steel Ltd. v zájmu vyhovění nárokům ze strany evropských komisařů nabídly k prodeji část svých aktiv v Belgii, Španělsku a Velké Británii, aby tak získaly povolení k vytvoření společného evropského ocelářského podniku.

Thyssenkrupp, Tata; Autor: [Vlastní zpracování]

Společnosti ThyssenKrupp AG a Tata Steel Ltd. nabídly k prodeji část svých aktiv v Belgii, Španělsku a Velké Británii, aby tak získaly povolení k vytvoření společného evropského ocelářského podniku.

Společnosti oznámily prodej dvou továren se zaměřením na výrobu oceli pro použití v automobilovém průmyslu. Továrny jsou alokovány ve Španělsku a v Belgii. Společnosti učinily toto rozhodnutí, aby tak vyhověly požadavkům evropských regulátorů.

Obě společnosti usilují o zmírnění obav, kterými jsou znepokojeni evropští komisaři, že kombinace evropské oceli s ocelí společnosti Tata Steel by mohla vést k příliš velké kontrole nad nabídkou oceli na trhu a tím i ke kontrole cen. Očekává se, že Evropská komise návrh prozkoumá a učiní rozhodnutí do 5. Června.

„Jak vidíte, naše návrhy pokrývají všechny obavy, které Evropská komise vyjádřila,“ uvedl CEO společnosti Thyssenkrupp, Guido Kerkhoff, v emailovém prohlášení.

Německý novinový deník Handelsblatt v pondělí zveřejnil detaily ohledně prodeje aktiv.

Prodej aktiv mimo Německo může uspokojit požadavky odborů společnosti Thyssenkrupp tím, že potenciální společný podnik nezpůsobí ztrátu pracovních míst v Německu.  Zástupci odborů ve společnosti ovládají polovinu hlasů v dozorčí radě a tvrdě se staví proti ústupkům, které omezují německé oceláře.

Plán vytvořit Evropskou ocelovou společnou společně vlastněnou německou Thyssenkrupp a indskou Tata, byl příčinou vzniku obav, které Evropská komise vyslovila během minulého roku, když zahájila důkladnou kontrolu plánované transakce. Kontrola se týkala nabídky pozinkované oceli pro automobily a automobilové podniky, kovem potažené oceli pro potravinářské a aerosolové plechovky a ocel používanou pro transformátory a jiné inženýrské produkty.

V současnosti pouze čtyři evropské společnosti poskytují ocel auto průmyslu: ArcelorMittal, Thyssen, Tata a Voestalpine AG. Subjekt, který by vznikl spojením Thyssenkrupp a Tata, by nesl jméno Thyssenkrupp Tata Steel B. V. a soustředil by se na produkci vysoce kvalitní oceli.

Akcie společnosti thyssenkrupp AG posilují o 1,08 %.

 

Zdroj: Bloomberg


Tomáš Novák, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde