Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Americká centrální banka zítra sazby ponechá, sledována bude zejména projekce sazeb a info o bilanci

Americká centrální banka zítra sazby ponechá, sledována bude zejména projekce sazeb a info o bilanci

19.3.2019 17:12

Americká centrální banka zítra sazby ponechá, sledovaná bude zejména projekce sazeb od členů FOMC pro rok 2019, kdy se očekává snížení projektovaného růstu sazeb. Trhy budou sledovat také případné informace o ukončení redukce bilance.

Fed sazby nezmění, sledovaná bude projekce sazeb členů FOMC

Dnes začíná dvoudenní zasedání Federálního výboru pro otevřený trh (FOMC) americké centrální banky, které ve středu vyústí v měnově - politické rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb. Nečeká se, že by Fed měnil současnou úroveň cílového pásma pro mezibankovní sazbu federal funds rate ze současných 2,25 % - 2,50 %. Investoři tak budou spíše čekat na zveřejnění tzv. dot - plots, neboli výhledu samotných členů FOMC o tom, kde by se na horizontu měnové politiky měly úrokové sazby nacházet. Po prosincovém zasedání Fed zveřejnil výhled pro dvě zvýšení federal funds rate v tomto roce. Trhy očekávají, že nový výhled bude upraven směrem dolů, tedy k jednomu či dokonce žádnému zvýšení úrokových sazeb na horizontu roku 2019. Analytici oslovení agenturou Bloomberg v průzkumu zveřejněném agenturou očekávají, že Fed v tomto roce zvedne sazby jednou. Konsensus analytiků projektuje zvýšení fed funds rate na 2,50 - 2,75 % na zářijovém zasedání. Většina analytiků současně odhaduje, že by se jednalo o poslední zvýšení sazeb ze strany Fedu v tomto cyklu. Předseda Rady guvernérů J. Powell se již dříve nechal slyšet, že Fed je velmi blízko pod tzv. neutrální úrovní úrokových sazeb (myšleno nominální úroková sazba konsistentní s odhadem reálné rovnovážné sazby a inflačním cílem; podle posledních odhadů se neutrální úroveň nachází kolem, či spíše mírně pod, 3 %). Ani jeden ze 32 dotazovaných analytiků neočekává zvýšení sazeb na probíhajícím zasedání.

Oznámení o ukončení redukce bilance

Kromě projekce úrokových sazeb a očekáváného mírného snížení výhledu tempa růstu HDP ze 2,3 % na 2,2 % analytici také očekávají, že Fed oznámí ukončení snižování bilance v posledním čtvrtletí tohoto roku. Celková bilance by podle analytiků měla po skončení redukce bilance činit 3,5 miliardy dolarů, rezervy bank z toho 1,2 miliardu dolarů.

Současná výše celkové bilance americké centrální banky; Zdroj: Fed

Přehodnocování současného režimu

Analytici současně nečekají, že by Fed z probíhající formální diskuze ohledně posuzování současného a potenciálních alternativních monetárních režimů inferoval nějaké zásadní závěry. Nejčastěji se prozatím zmiňuje jako alternativa režim tzv. average - inflation targeting, ve kterém by centrální banka „neodpouštěla“ minulé odchylky od cíle na určitém horizontu, tak aby se v průměru dostala na daném horizontu na cíl. Jedná se tak o určitou variaci režimu cílování cenové hladiny, při cílování průměrné inflace se centrální banka zavazuje vrátit na cíl cenové hladiny v jasně daném horizontu. Prozatím se však, jak lze vyčíst z prohlášení zástupců centrální banky, podobné úvahy nesou pouze v teoretické rovině.

 

Zdroj: Bloomberg; Fed


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4826225,84138
USD22,8985824,16942
GBP28,5886830,17532
CHF25,0722626,46374
PLN5,663545,97786

Kompletní informace zde