Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Makroekonomické události tento týden: Zasedání FEDu a BoE, třetí hlasování o dohodě o brexitu

Makroekonomické události tento týden: Zasedání FEDu a BoE, třetí hlasování o dohodě o brexitu

18.3.2019 15:21

Tento týden nás čeká hlasování FEDu a BoE o podobě jejich měnové politiky. Ještě před summitem EU 27 nechá Theresa May potřetí hlasovat o vyjednané dohodě o brexitu. Co se týče makro ukazatelů, tak se dočkáme ZEW šetření a indexu nákupních manažerů.

TM_EU

Tento týden se koná summit EU27 a Theresa May chce ještě před ním
nechat hlasovat britský parlament o své dohodě již potřetí za sebou.
Dojednaná dohoda bude mít v úterý zatím největší šanci na přijetí
ze všech dosavadních hlasování.
Zdroj foto: The Telegraph

 

Brexit: třikrát a dost?
Ve čtvrtek k jednomu stolu zasednou lídři členských zemí Evropské unie a brexit bude nepochybně jedním z témat, které špičkám evropské politiky projde rukama. A Theresa May, ministerská předsedkyně vlády Jejího veličenstva, nechá již zítra hlasovat znovu o své brexitové dohodě: ano, již potřetí v řadě. Výsledek však ani tentokrát pravděpodobně neskončí tak, jak by si předsedkyně Toryů představovala, i když šanci bude mít největší za všechny dosavadní pokusy. Někteří členové její Konzervativní strany, kteří dosud hlasovali proti premiérčině dohodě, nakonec prohlásilo, že tentokrát budou hlasovat pro přijetí, protože se jinak obávají rizika, že by k žádnému brexitu nakonec dojít nemuselo. Theresa May navíc minulý víkend rokovala se severoirskými unionisty, jejichž 10 členů dohodu naposledy nepodpořilo.

Pokud se ani tentokrát pro přijetí dohody nepřikloní dostatečný počet členů parlamentu, tak na summitu EU27 bude Theresa May žádat o prodloužení doby k odchodu z unie, ke kterému by jinak mělo dojít k 29. březnu.

Zasedání FEDu: nastavení směru americké měnové politiky
Středa bude ve znamení rozhodnutí Federálního výboru pro otevřený trh (FOMC), jakým směrem se vydá měnová politika FEDu pro následující období. O sazbách to však pravděpodobně nebude, očekává se totiž, že měnová autorita ponechá svojí základní úrokovou sazbu (federal funds rate) v současném pásmu 2,25 – 2,50 %. To však vůbec neznamená, že by nestálo zato sledovat toto dvoudenní zasedání, a to minimálně kvůli dvěma důvodům. To, čeho se jistě dočkáme, bude nový výhled pro největší světovou ekonomiku, který podle očekávání ubere FEDu ještě více prostoru pro restriktivní monetární politiku. Druhým důvodem by pak mohlo být to, že někteří analytici očekávají, že FOMC by mohl taktéž rozhodnout o ukončení zeštíhlovací kůry rozvahy centrální banky, která do současných rozměrů nabobtnala v rámci programu kvantitativního uvolňování.

Bank of England: nejistota okolo brexitu
Stejně jako jejich američtí kolegové se Bank of England tento týden rozhodne, o podobě monetární politiky pro další měsíce. I u britské centrální banky se očekává, že se ve čtvrtek spíše přikloní k tomu, že bude držet svoji hlavní úrokovou sazbu na současné úrovni, a to z důvodu nejistoty okolo brexitu.

Makroekonomické ukazatele
Úterý přinese informace ze šetření ZEW pro evropské ekonomiky. Německý index výrobních cen (PPI) za únorový měsíc se nám dostane do rukou již tuto středu. V pátek pak budou zveřejněny indexy nákupních manažerů.

 

Zdroj: Bloomberg, The Financial Times, CNN, CNBC, MarketWatch


Miloslav Blín, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5833325,94767
USD23,0931824,37482
GBP28,7161430,30986
CHF25,4162126,82679
PLN5,663685,97802

Kompletní informace zde