Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > ECB podle Bloombergu přistoupí ke snížení výhledu, analytici nadále očekávají oznámení TLTRO

ECB podle Bloombergu přistoupí ke snížení výhledu, analytici nadále očekávají oznámení TLTRO

6.3.2019 16:10

ECB podle Bloombergu přistoupí ke snížení výhledu, analytici nadále očekávají oznámení TLTRO. K tomu však nemusí dojít nutně již na zítřejším zasedání, o parametrech nového kola dlouhodbých bankovních úvěrů se v ECB podle zdrojů Bloombergu stále debatuje.

 Zdroj: ECB

Agentura Bloomberg dnes odpoledne přišla se zprávou o tom, že Evropská centrální banka (ECB) hodlá na zítřejším zasedání zveřejnit snížení výhledu ekonomického růstu v eurozóně, což by bance mělo pomoci při argumentaci ohledně zavádění nového kola dlouhodobých úvěrů evropským bankám (TLTRO*). Bloomberg se odkazuje na anonymní zdroje dobře obeznámené se situací v ECB.

Nové projekce růstu HDP a cenové hladiny na území eurozóny by měly podle zmiňovaných zdrojů být pro rok 2019 upraveny směrem dolů, určité oživení by mělo přijít až na konci roku. Inflační výhled by pak měl být snížen až do roku 2021.

Zdroje Bloombergu však současně také upozorňují, že oznámení o novém kole TLTRO nemusí přijít nutně ve čtvrtek. Důvodem je fakt, že uvnitř ECB se prozatím nadále diskutuje o nastavení parametrů těchto úvěrů, tzn splatností a úrokových sazeb. Pravděpodobné je tedy také případné oznámení obnovení TLTRO až na příších zasedáních.

 

—————————————————————————————————
*Vysvětlení pojmu TLTRO ze strany webových stránek ECB:
Cílené dlouhodobější refinanční operace (TLTRO) jsou jedním z mimořádných nástrojů měnové politiky ECB. Prostřednictvím TLTRO poskytujeme bankám dlouhodobé úvěry a motivujeme je ke zvýšení objemu úvěrů podnikům a spotřebitelům v eurozóně. Tímto způsobem se usnadní návrat míry inflace ve střednědobém horizontu na úroveň pod 2 %, ale blízko této hodnoty. První série TLTRO byla zahájena v roce 2014. Druhá pak v březnu 2016 a odkazuje se k ní zkratkou TLTRO-II.

Tím, že TLTRO-II motivuje banky, aby poskytovaly více úvěrů, podporuje úvěrování podniků a spotřebitelů v eurozóně, což zvyšuje hospodářskou aktivitu. Banky za půjčenou částku obvykle platí základní úrokovou sazbu ECB. Nejprve je tomu tak i v tomto případě, ale v rámci TLTRO-II jsou náklady úvěrování navázány na objem úvěrů, který zúčastněné banky poskytují: pokud banka dostatečně zlepší své úvěrování reálné ekonomiky, místo aby úroky platila, dostává je formou „placení“ záporné sazby. Tato sazba může být až tak nízká, jako je sazba vkladové facility, tedy v současné době -0,4 %.

 

Zdroj: Bloomberg


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde