Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Šéf newyorského Fedu J. Williams upozorňuje na problém klesajících inflačních očekávání

Šéf newyorského Fedu J. Williams upozorňuje na problém klesajících inflačních očekávání

22.2.2019 17:25

Šéf newyorského Fedu J. Williams upozorňuje na problém klesajících inflačních očekávání a opět akcentuje důležitost debaty ohledně vhodnosti současného měnově - politického režimu.

John Williams - prezident newyorského Fedu a člen FOMC; Zdroj: centralbanking.com

Jeden z nejdůležitějších tvůrců měnové politiky ve Spojených státech - prezident newyorského Fedu John Williams - hovořil v pátek o problému klesajících inflačních očekávání. Williams se obává, že inflační očekávání se mohly v posledních letech výrazně snížit v návaznosti na soustavné podstřelování inflačního cíle ze strany americké centrální banky. „Máme určité obavy ohledně poklesu dlouhodobých inflačních očekávání v posledních letech“ řekl Williams v pátek v New Yorku. „Problém poklesu inflačních očekávání vytváří prostor pro debatu ohledně přehodnocování současného dominantního režimu cílování inflace“ připomněl opětovně Williams, který je z řad centrálních bankéřů jedním z hlavních dlouhodobě upozorňujících (stejně tak např. také Bullar ze St. Louis Fedu) na problém při uvolňovanání měnových podmínek v situaci nižší rovnovážné úrokové sazby a otevírá tak debatu o alternativních režimech měnové politiky. Williams se již několikrát nechal slyšet, že je zastáncem růrzných variant velmi se podobajících cílování cenové hladiny (přestřelování cíle v době kladných úrokových sazeb, average inflation targeting apod...).

Fed letos čeká formální posuzování současného měnově - politického uspořádání, což Williams v pátek v New Yorku velmi kvitoval.

 

Zdroj: Bloomberg

 


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5531625,91584
USD22,9005224,17148
GBP28,6222530,21075
CHF25,0771226,46888
PLN5,678965,99414

Kompletní informace zde