Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Čínská centrální banka podpořila ekonomiku peněžní injekcí ve výši 560 mld. čínských jüanů

Čínská centrální banka podpořila ekonomiku peněžní injekcí ve výši 560 mld. čínských jüanů

16.1.2019 12:27

Čínská centrální banka ve středu udělila bankám peněžní injekci ve výši 560 miliard čínských jüanů a snaží se tak pomoci k růstu zpomalující se čínské ekonomice, jež dělá vrásky na čele mnohým tamějším společnostem.

Klíčové body

  • Čínská centrální banka ve středu udělila bankám peněžní injekci ve výši 560 miliard čínských jüanů (83 mld. USD) - historicky největší množství během jednoho dne.
  • „Momentálně se nacházíme na vrcholu období spojeného s vysokými daněmi, kdy zároveň celková likvidita bankovního systému klesá relativně rychle,“ uvedla centrální banka ve svém prohlášení na svých webových stránkách.
  • V odpoledních hodinách výnos z desetiletého státního dluhopisu poklesl pod 3,1 %, což je nejnižší hodnota během posledních dvou let, podle finanční databáze Wind.

People's Bank of China headquarters in Beijing

Autor [Max12Max]

Čínská centrální banka ve středu napumpovala ekonomiku peněžní injekcí ve výši 560 miliard čínských jüanů do bankovního systému – což je největší hodnota peněz během jednoho dne – ve znamení možného nástupu enormního stresu pro ekonomiku.

Výnos z desetiletých čínských vládních dluhopisů poklesl pod hodnotu 3,1 % během středečního odpoledne, což je nejvyšší úroveň během posledních dvou let, podle finanční databáze Wind. Výnosy klesají, když ceny dluhopisů rostou. Tzn., že pokles výnosů obvykle značí očekávání zpomalení ekonomického růstu.

Vývoj výnosu desetiletého čínského státního dluhopisu

Zdroj: [MarketWatch]

Likvidita je důležitá zejména pro společnosti, které potřebují platit daně a zároveň zachovat běžné fungování podniku. Již více než jeden rok se spousta čínských společností potácí s pomalým ekonomickým růstem, který je zesílen finančními obtížnostmi a většími povinnostmi poskytovat benefity svým zaměstnancům.

Zhao Bowen, research director v Beijing-based Blue Stone Asset Management, uvedl v prohlášení pro BBC, že podniky, že během tohoto týdne (v době vrcholu výše daňového zatížení) zaplatí na daních více než 1 bilion Čínských jüanů. Historicky nízká úroveň fiskálních depozit a vypršení 390 mld. Čínských jüanů zápůjčních facilit na střednědobém horizontu přispívají spíše k přísnějším finančním podmínkám.

„V této chvíli je pozice vlády taková, že by měla přispět k odvrácení zpomalujícího tlaku na ekonomiku a měla by proto podniknout správné kroky v prvním kvartálu tohoto roku,“ uvedl Zhao. Dodal, že centrální banka se také chystá uvolnit podmínky pro získánvání úverů.

Zdroj: CNBC


Tomáš Novák, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde